Ett spektakel som få vill missa

Politikerveckan i Visby är i morgon, söndag, i full galopp. Valåret gör sitt. Nu är alla plus några till på plats. Nära 1400 evenemang ska klaras av under en enda vecka . I Almedalen håller politikerna till och där har också tevebolagen riggat sina tillfälliga studior för att sända allt som är värt att sända. Sommar, sommar...

Under politikerveckan i Visby har politiken under senare år stått tillbaka för alla seminarier och kringarrangemang, men i ett valår som detta är politiken åter  stark. Organisationer och påtryckargrupper har annars tagit över. I år med hela 1 400 evenemang under en vecka.

Under politikerveckan i Visby har politiken under senare år stått tillbaka för alla seminarier och kringarrangemang, men i ett valår som detta är politiken åter stark. Organisationer och påtryckargrupper har annars tagit över. I år med hela 1 400 evenemang under en vecka.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Piteå2010-07-03 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu ska jag inte vara helt skämmig. Jag kommer också att vara i Visby och roas av allt som rör sig. Staden är liten. Man träffar alla. Sol och sommar brukar det vara, och lär bli även detta år. Allt enligt SMHI.
Som det brukar vara, alltså. Jag har gjort ett drygt tjugotal Almedalsveckor. Det har aldrig regnat. Sol och politiker, intresseorganisationer, företag, media och turister samsas, medan Visbys krogar och köpmän tjänar multipengar, som kan räcka långt när stan går mot vintertider och stängda krogar och butiker.

Politikerveckan i Almedalen har genom åren blivit allt större och politiken har fått allt mindre utrymme. Utom nu i ett valår. Mest verkar det vara en tillställning för allehanda makthavare i shorts och t-tröjor som finns på plats för att bekräfta varandra. Mer mingel och puss på kinden än verkligt allvar, men alla måste vara med och vara på plats. Ska du hänga med måste du splittra dig på minst 200 evenemang per dag. Lycka till om du
orkar med det maratonloppet i lobbyisternas speciella värld.

På många sätt har Almedalen blivit ett träningsläger för kommunikation och PR-trick. Alla vill ses och höras. Då gäller det att sticka ut eller att vika av från det vanliga. Alla är på plats för att slåss om att locka lyssnare och media. En uppstramning vore en stilla bön att bedja om, men det bara växer från år till år. Första gången jag var på en politikervecka var det bara politikervecka. Att samhällsdebattörer, journalister, allehanda konsulter, tankesmedjor och politiker samlas en sommarvecka på Gotland beror förstås på möjligheterna till mediaprofileringen. I Visby finns alla viktiga journalister, och de TV-kanaler som gäller. Omkring 500 journalister ska finnas på plats. Ett sådant uppbåd är självfallet svårt för politiker och intresseorganisationer att motstå.

När sommargotlänningen Olof Palme inledde sina
Almedalsövningar i slutet på 1960-talet var han ensam. Det var ett Palme-projekt. Nu har det blivit en institution. På gott och ont. Ett "det officiella Sveriges Kiviks marknad". Genom åren har betydelsen av Almedalen förstås diskuterats. I den politiska sommarstiltjen är den ett välkommet avbrott. Saker händer. Debatten hettar till om än under ett fåtal dagar. Särskilt under ett valår som detta. Ibland sker utspel som fått bäring på framtiden. Politik och samhällsfrågor behöver också sitt rockparty, men det måste rensas i utbudsrabatten. Allt för mycket ogräs skämmer. Politikerveckan får aldrig bli PR-konsulternas och kommunikatörerna eget
sommarkalas på politikens bekostnad, men traditionen håller sig.

Alla partiledare kommer hit i topptrim inför valspurten. En sommarvecka i Visby är numer traditionellt bokad för politik och samhällsfrågor. Det började en gång med Olof Palme på ett lastbilsflak 1968, och har i dag utvecklats till en institution i sommar-Sverige. Ibland ifrågasatt för sitt tingeltangel, men aldrig uträknat. Tvärtom. En kultgrej har det blivit. Något som Olof Palme i sin himmel säkert ler och förundras åt.
Läs mer om