Advokaten Peter Benenson från Storbritannien skrev om studenternas öde i en artikel i The Observer, som publicerades den 28 maj 1961. Han ville lyfta fram alla de fångar runt om i världen som fängslats för sina åsikter. En tid senare bildades organisationen Amnesty International, med uppgift att kämpa för fångar som satt inne för sina åsikters skull. Poeten Agostino Neto i Angola, filosofen Constantin Noica i Rumänien, advokaten Antinioa Amat i Spanien var några av de första som nämndes.
I dagarna fyller Amnesty alltså femtio år och man kan konstatera att organisationen inte blivit överflödig. Fascistiska och kommunistiska diktaturer har kapsejsat men ett stort mått av förtryck finns kvar. Just nu kämpar demokratiaktivister i Syrien för rätten att få demonstrera, skriva och tala fritt, ha demokratiska val. Regimen möter kraven med brutalt våld. Här öppnar sig ett enormt arbetsfält för Amnesty. Och man kan redan peka på framgångar. Den sjuttionioårige advokaten Haytham al-Maleh, som anklagats för att ha försvagat den nationella känslan i Syrien, var en av Amnestys samvetsfångar och han har nu släppts.
"Jag tror dessvärre att det finns lika många samvetsfångar i världen i dag som när vi startade", säger en av grundarna, författaren Per Westberg i Amnesty Press.
"I alla år har det förts en kamp mellan ett Amnesty för behjärtansvärda insatser inom ett strikt begränsat område och ett Amnesty med drag av kämpande folkrörelse för mänskliga rättigheter inom alla områden och alla länder." Det säger veteranen Bo Lindblom (som är anhängare av den senare varianten).
Organisationen har genomgått förändringar. Till en början handlade det mest om kamp för vissa utvalda fångar. Nu har Amnesty blivit en internationell kampanjorganisation som försöker påverka politiska skeenden. Lite förenklat: man väntar inte tills någon gripits utan försöker förhindra att människor grips på grund av sina åsikter.
En stor fördel är att man kan påverka oavsett var man bor i landet och världen. Ett tryck på mobilen i Öjebyn kan bidra till att rädda en kvinna i Bangladesh. Ett e-brev från Arjeplog kan bli avgörande för en man i Syrien. Alla som vill kan bidra för att förbättra världen.
Tyvärr kommer nog Amnesty även att finnas om femtio år. Runt om i världen riktas attacker mot medborgare som hävdar demokratiska principer. Amnesty är en viktig aktör i världen som betytt mycket för enskilda människor och samhällsutvecklingen i stort.