Ett slag mot människorätten
yttrandefrihet Rysslands i väst mest kända journalist Anna Politkovskaja mördades av okända män 2006. Det skedde samma dag som landets dåvarande president Vladimir Putin fyllde 54 år.Ryssland tar genom detta planerade attentat ytterligare ett litet steg mot en totalitär stat, där yttrandefrihet och mänskliga rättigheter allt mer hamnar på undantag.
Under sina år som Rysslands president tog Vladimir Putin ett allt starkare grepp om makten. All makt utgår i dag från Kreml.
Foto: Alexei Nikolsky
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Till skillnad mot Putin, som knappt brydde sig om mordet på Politkovskaja, har ändå Rysslands nuvarande president Dmitrij Medvedev reagerat starkt på mordet. Han sade bland annat att han var ursinnig för mordet på Estemirova och har tillsatt en kommission som snabbt ska utreda det.
Många menar att misstankarna går mot presidenten i den ryska delrepubliken Tjetjenien, Ramzan Kadyrov. Tjetjenien styrs sedan länge av klanen Kadyrov och det med Rysslands goda minne.
Under sina år som Rysslands president tog Vladimir Putin ett allt starkare grepp om makten. All makt utgår i dag från Kreml. Oppositionen har tuktats och är många gånger förföljd. Den demokratiska utvecklingen i Ryssland har gått i stå. All opposition mot landets nuvarande ledning har svårt att hävda sig. De flesta medier från tidningar till tv kontrolleras av Kreml.
Det senaste valet till den ryska riksdagen, duman, karakteriserades av internationella observatörer som "fritt men inte rättvist". Ett uttryck som även passar bra som bild av Ryssland i dag.
Till detta kommer kriget i Tjetjenien, där Anna Politkovskaja och Natalja Estemirova tillhört de främsta kritikerna av både kriget och den terror mot civilbefolkningen som följt i dess spår. Kritiker hämtas på nätterna och återkommer aldrig.
När Putin trädde till som president lovade han att snabbt få slut på kriget och ta revansch för Rysslands nesliga nederlag under kriget 1994-96. Resultatet av det andra Tjetjenienkriget ser vi nu. Ett folk på flykt. Städer och samhällen som bombats till grus.
Officiellt är den tioåriga "antiterrorismoperationen" nu slut, men stridigheterna fortsätter. Både i Tjetjenien och i de angränsande grannrepublikerna
Ryssland vill återupprätta sig som en stormakt, och har omfattande utrikespolitiska ambitioner. Steg för steg har landet gått mot en starkare ställning på den världspolitiska arenan, men hittills har det ändå mest varit nostalgiska drömmar om att återupprätta en förlorad storhet. Än så länge är bäst att säga. Däremot har det blivit allt trängre för avvikande åsikter i Ryssland. Oppositionen har blivit allt tystare. Risken är att den blir ännu tystare efter mordet på Estemirova.
Det mest utmärkande draget just i denna stund är en bristande tilltro till demokrati, mångfald och mänskliga rättigheter. Mordet på Natalja Estemirova är ett av många fruktansvärda tecken på denna utveckling. Omvärlden kan tydligen inte mer än att fördöma.