Ett samlat mått på elände

SAMLING. Eländesindex var ett begrepp som förekom i den ekonomiska debatten för ett antal år sedan. Tanken bakom indexet var att tillståndet i ekonomin sällan är alltigenom gott utan innehåller både goda och dåliga sidor. Är arbetslösheten låg stiger priserna ofta snabbare och vice versa. I eländesindexet lades inflations- och arbetslöshetsprocenten ihop till ett mått på det samlade "eländet" i ekonomin.

Piteå2006-07-03 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vad ett sådant mått visar kan diskuteras. Det är lätt att hitta invändningar.

Arbetslöshet och inflation ges till exempel samma tyngd trots att konsekvenserna av problem på arbetsmarknaden ju är betydligt allvarligare än om priserna ökar lite snabbare.

Ändå var det ett populärt sätt att i en enkel siffra fånga två tunga indikatorer på ekonomisk hälsa. Eländesindex användes därför både i Sverige och internationellt, här hemma mest av näringslivsorganisationerna Ekonomifakta och SAF.

Gå in på Ekonomifakta i dag och sök efter eländesindex och du får svaret: Din sökning resulterade inte i några träffar. Samma sak på Svenskt näringslivs hemsida.

Hur kommer det sig?



Efter en kraftig topp under den borgerliga regeringen i början av 1990-talet har eländesindex för den svenska ekonomin sjunkit dramatiskt under den socialdemokratiska regeringstiden.

Graden av elände i ekonomin har mer än halverats.

Att ta fram siffror som gång på gång bankar in detta faktum är förstås ingenting som näringslivets lobbyister vill göra i en valrörelse.

Skandiabankens ekonom, Sven-Arne Svensson, som gärna går egna vägar, sammanställde dock ett eländesindex för ett och ett halvt år sedan.

Hans index var dessutom lite mer ambitiöst konstruerat än de enkla som var vanliga på 1990-talet.

Förutom arbetslöshet och inflation inkluderade Svensson också balansen i utrikeshandeln och de offentliga finanserna.



Bankens siffror visar att Sverige 1993 hörde till de sämsta inom OECD. 2004 hade Sverige gått upp till en tredje plats efter Norge och Schweiz.

- Man ska tolka det som att det går hyggligt för Sverige och rejält mycket bättre än för tio år sedan, sa Sven-Arne Svensson till Dagens Industri.

Inte så konstigt då att näringslivet tappat intresset för eländesindex. Jag kan se deras reaktion framför mig:

- Det går bra för Sverige - eländes, elände!

Läs mer om