Ett parti i stadig motvind
KRISTDEMOKRATERNA. Göran Hägglund och hans kristdemokrater har svårt att hävda sig i högeralliansen. Man är det parti som sladdar mest och inte sällan hamnar nedanför fyraprocentsspärren till riksdagen. Nu är Göran Hägglund en optimist, liksom sin företrädare Alf Svensson tror han på politiska under och sådana har skett tidigare. Så han jobbar envetet på.
Göran Hägglund riskerar att bli utröstad från riksdagen. Han har haft svårt att hävda sig och sitt parti i högeralliansen.
Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Tvärtom, ett avhopp skulle göra partiet än mer vilset.
Därför har Göran Hägglund satsat sitt partis samtliga kort på alliansregeringen. Hellre tre regeringstaburetter vid de politiska köttgrytorna än de egna politiska hjärtefrågorna. Trots att det går mindre bra för kristdemokraterna är Hägglund ständigt positiv.
Risken är uppenbar att han kan bli utröstad ur riksdagen om alliansregeringens opinionssiffror fortsätter att vara låga. Det är just nu moderaterna som tar för sig, sannolikt på bland annat kristdemokraternas bekostnad. Till och med Sverigedemokraterna har tidvis haft större gehör i opinionen, ett parti som dessutom anstränger sig att ta över kristdemokraternas hjärtefrågor.
Sedan har partiet hamnat i alliansknipa i motsats till de övriga partierna säger kd nej till könsneutrala äktenskap, ett nej som kan leda fram till splittring. Statsminister Fredrik Reinfeldt tänker lägga en proposition i frågan nu i höst ( om han vågar). Då är det upp till Göran Hägglund att hitta en kompromiss som både kan tillfredsställa de egna partikamraterna som övriga allianspartier.
Ingen lätt uppgift. Det är svårt att kompromissa om en fråga som kristdemokraterna upplever som grundläggande i sin familjepolitik.
Äktenskapet ska vara mellan man och kvinna.
Flera misslyckanden ligger säkert bakom kd:s dystra opinionssiffror.
Fastighetsskatten blev aldrig den förväntade kioskvältaren. Istället för att alla villaägare, som utlovades i valrörelsen, skulle få sänkt skatt får nu omkring 220 000 villaägare höjd fastighetsskatt.
De av kristdemokraterna så prioriterade pensionärerna har inte fått något alls trots de goda tiderna. Lägg därtill finansmarknadsminister Mats Odells många fumliga turer kring den statliga bolagsutförsäljningen. Kritiken har kommit från många håll, inte bara från oppositionen.
Hägglund har ruskat av sig kritiken och fortsatt som om inget hänt. Då blir det också lindanseri kring fyraprocentsspärren.
I många stycken har kristdemokraterna förändrats från ett dogmatiskt kristet parti till ett parti som i dag kallar sig icke-konfessionellt, men som står på tydlig kristen värdegrund. Det framgår inte minst när för partiet känsliga problem som homosexuellas rättigheter eller abortfrågan diskuteras. Det finns olika uppfattningar i de kristdemokratiska leden.
Å ena sidan den starka falang, som säger nej till aborter och som inte anser att homosexuella ska ha samma rättigheter som alla andra människor. Å den andra en mer traditionell kd-politik med Göran Hägglund som tyngste förespråkare. Han är trots allt något förstående och mer liberalt inställd till homosexuellas rättigheter och han vill inte skärpa abortlagstiftningen.
Sedan finns ett socialt patos som just nu har dålig livsluft. Eftersom kristdemokraterna alltid ställt sig bakom moderaternas ekonomiska politik, än tydligare nu i den gemensamma alliansen, blir det naturligtvis svårt för partiet att i det långa loppet trovärdigt hävda omtanken om de svaga och utsatta i samhället.
När man dessutom har svårt att tala klarspråk till dem som har avvikande åsikter i förhållande till den officiella partilinjen vad gäller bland annat homosexuella och aborter lär svårigheterna att övertyga väljarna inte bli mindre.
Klart är att Göran Hägglund jobbar i motvind.
Bild på Göran Hägglund:
Bildtext:
Göran Hägglund riskerar att bli utröstad från riksdagen. Han har haft svårt att hävda sig och sitt parti i högeralliansen.