Ett orättvisare boende
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Enligt Boverket är hyresrätterna beroende av investeringsbidraget och för att få rimliga hyror för de allra svagaste på bostadsmarknaden.
Mats Odell, som är kristdemokrat, ett parti som säger sig stå på de svagaste sida, har en helt annan uppfattning. Bort med alla bidrag. Låt marknaden ta över. Nyliberalism. Begrunda detta ni alla som bor i hyresrätt.
En bra bostad till en rimlig kostnad är en rättvisefråga. I dag byggs framförallt bostadsrätter till människor som har råd att betala en bra slant för sitt boende. Det lönar sig allt mindre att bygga hyresrätter, eftersom få har råd att betala den kvadratmeterhyra som gäller för nyproducerade lägenhet om hela kostnaden ska tas ut av den som ska betala hyran.
Anmärkningsvärt är att den sociala bostadspolitiken trängts undan när de marknadsliberala ideerna fått allt större genomslagskraft. Hur vi bor, var vi bor och hur mycket det kostar att bo är viktigt. Det kan inte vara rimligt att många låginkomsthushåll idag måste använda hälften av sin inkomst till att betala för sitt boendet medan högavlönade får ett allt billigare boende.
I spåren av de höga boendekostnaderna har bostadssegregationen ökat. I vissa bostadsområden har vi därför fått en koncentration av en välbeställd och köpkraftig medelklass. I andra samlas de som blir över; ensamstående med barn, arbetslösa och invandrare.
Målet för en sund bostadspolitik måste vara ett samhälle, där alla har rätt till en bra bostad till en rimlig kostnad och där all bostadssegregationen motverkas. Boverket har räknat fram att svenskar som bor i hyresrätter har den högsta boendekostnaden i Västeuropa. Och det beror inte bara på fastighetsskatten.
När bostadsexperter försöker förklara de höga boendekostnaderna i vårt land handlar det om att vi genomsnittligt har mycket större boyta per person än övriga Europa. Större yta, högre kostnader. Vi bor dessutom i ett land, där uppvärmningskostnaden per kvadratmeter är högre än i de flesta motsvarande länder i den europeiska gemenskapen. Vi har vinter.
I spåren av de höga boendekostnaderna har bostadssegregationen ökat.
Inte minst i storstäderna, där det ibland är full lekstuga vad gäller utförsäljning av allmännyttan och där de bostadssociala frågorna över huvud taget inte diskuteras. Den som har kontakter och bra med pengar ställs framför alla andra. Det är regeringen och Mats Odells poltik.
Kristdemokrat med hjärta för det svaga, knappast. Det är den egna plånboken som räknas. Mer till dem som har, mindre till dem som inget har.
Förhoppningen om en fortsatt en rättvis bostadspolitik kan med den nya regeringen läggas på hyllan. Allas rätt till en bra bostad till en rimlig kostnad kan inte att garanteras. Inget talar för att bostadssegregationen kommer att motverkas.