Förändringar är inte av ondo. Utvecklingen står aldrig stilla. En tidning ser inte ut i dag som för tjugo år sedan. Utbudet av radio och teve har helt förändrats. Ingen kan säga att vi fått färre alternativ, men i all mångfald har det smygit sig in alltför mycket enfald.
Hellre en såpa än tv-teater. Hellre ett telefonprogram med lyssnarna än en redig politisk analys. Den angelägna kultur-och samhällsjournalistiken sätts på undantag. Både i tv och radio. Mycket på grund av gamla synder och ett bedövande ointresse från makthavare som borde veta bättre.
Demokrati handlar inte bara om åsikts-och yttrandefrihet , om att bilda politiska organisationer eller att rösta vart fjärde år.
Dimensionerna är många. Lagren som bygger upp vår gemensamma demokratiuppfattning i stort och smått är många.
Vi tolkar dem säkert olika från människa till människa, men det gäller för oss alla att hitta den minsta gemensamma nämnare som är demokrati för oss tillsammans. Därmed också i ett större samhälleligt perspektiv. En mångfald av röster behövs för att hålla demokratin levande.
Mot den bakgrunden är det så upprörande nu när TV4 bestämt sig för att lägga ner samtliga sina lokala nyhetsredaktioner. Totalt kan 140 tjänster försvinna.
Det finns ingen anledning att betvivla att beslutet från TV4-ledningen att lägga ner den lokala nyhetsbevakningen grundat sig på en enda sak något som även journalisterna på de 21 platser där TV4 har reportrar redan konstaterat: Det handlar att tjäna mera pengar åt ägarna. I sammanhanget ska nämnas att TV4 gjorde en vinst på omkring 800 miljoner 2013.
Om TV4-ledningen hållet fast vid sitt beslut berör det självfallet även den lokala nyhetsbevakningen i Norrbotten. Den ska enligt planerna försvinna helt. Ett mycket märkligt publicistiskt beslut, men tyvärr något som ligger i tiden.
Nu är inte sista ordet sagt i en eventuell nedläggningsfråga även om det ser dystert ut. Peter Eriksson, Miljöpartiet, som är ordförande i riksdagens Konstitutionsutskott har konstaterat att beslutet: ” helt och hållet är regeringens ansvar, oavsett om ministern känt till att det här var på på gång eller inte”.
Medan kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth å sin sida bedyrar att hon blev lika överraskad som alla andra över TV4-ledningens besked.
Ett uttalande som redan är ifrågasatt. Det vore ju märkligt om ansvarig minister vore helt ovetande om så dramatiska nedskärningar.
Så sista ordet lär inte vara sagt. Utan en skarp nyhets- och samhällsbevakning, där de lokala nyheterna har sin bestämda plats, blir TV4 allt mer den tingeltangelkanal som den redan är på väg att bli.
Eller som ett antal lokala TV4-chefer uttryckt det: ”De lokala röster som i framtiden kommet att höras av TV4-tittarna blir Bonde söker fru, Gladiatorerna och Så mycket bättre”.
Det är inte bara TV4 som slimmar sin verksamhet och journalistik. En rad dagstidningar har det senaste året dragit ner på redaktionerna.
Senast i den långa raden av besked är att sex journalister får gå från Västgöta Tidningar. Fler liknande besked ligger i pipeline från andra mediaföretag.
Sant är att lokala nyheter är mycket uppskattade. Många vill se mer.
Det är också mer lokala nyheter som efterfrågas av tittarna, men för lokala nyheter i TV4 kan det redan vara för sent, vilket vore olyckligt.