Ett län med drag behöver draghjälp
REGERINGSBESÖK. Sverige har 20 landshövdingar. Alla önskar de innerligt att få regeringen på sin besökslista. Per-Ola Eriksson var den landshövding som lyckades. På tisdagen landade regeringen Göran Persson på flygflottiljen F 21 i Luleå för ett tvådagars besök i Norrbotten.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Visserligen är det högst ovanligt att regeringen förlägger sammanträden utanför Stockholm och Harpsund, men det förekommer. Senast det hände var i maj 2000 då regeringen sammanträdde i Malmö inför invigningen av Öresundsbron. Den gången var det inga borgerliga politiker och skribenter som ojade sig. Upplägget betraktades som helt normalt.
Det var inte bara regeringen som kom på detta historiska besök. Ett stort pressuppbåd hängde på. Det Norrbotten de kom till var inget Norrbotten i kris. Det var ett kaxigt Norrbotten, en av de starkast växande regionerna i Sverige. Kanske till och med den starkaste.
Programmet är oerhört digert. Hisnande naturupplevelser från kust till fjäll och kulinariska fröjder blandas med besök på högskoleutbildningar, forskningscentra, etablerade företag och företag och institutioner under uppbyggnad. Om inte förr, så när man läser det omfattande och omväxlande programmet för regeringsbesöket, inser man hur oerhört rikt och omväxlande detta län är.
Om Stockholm är den stad som fått allt, kan utan överdrift sägas att Norrbotten är det län som fått allt vad gäller naturrikedomar, men när det gäller statens satsningar på infrastruktur skiljer det sig rejält mellan regionerna. Därför bör denna tillfälliga tvådagarsutlokalisering bli nyttig både för regeringen och Norrbotten.
Båda hamnar för en dag eller två i riksmedias strålkastarljus. För regeringen är det ingen ovanlig situation, men Norrbotten förekommer inte så ofta annat än när det handlar om skattetärande verksamheter som massjukskrivningar och arbetslösa som inte söker jobb.
Socialdemokratiska partidistriktets ordförande Kristina Zakrisson är inte nöjd. Hon kräver snabb förbättring av mobiltelefonitäckningen. I ett län med stora avstånd och strängt klimat kan det vara en överlevnadsfråga. Flyg- och tågkommunikationerna från norr till söder är, lindrigt sagt, usla. Det är bara att nicka instämmande.
Trots naturrikedomarna kan inte Norrbotten i allmänhet och enskilda kommuner i synnerhet stå på egna ben. Ska Norrbotten kunna utvecklas och bli den blomstrande region det har förutsättningar för, krävs uppbackning av en kraftfull regionalpolitik. Då kanske statsminister Göran Perssons framtidsvision att "det kan bli nödvändigt att flyga in arbetskraft till Norrbotten" bli verklighet och då till nytta för hela landet.
Några löften om extrapengar till infrastrukturen gav inte statsministern under tisdagen, däremot uttalade han sitt odelade stöd för Norrbotniabanans tillblivelse och då helt och hållet med statliga medel. Det är bra, men Norrbotten vill också se generösare satsningar på övriga områden. Som tack för kaffet. Och då menas inte det som i dagarna serveras i landshövdingeresidenset.