"Ett kaxigare SSU"

INTERVJU. SSU fick för två år sedan en ny ordförande. Jytte Guteland fick förtroendet, men knappt. Utmanaren Laila Naraghi var nära, men lyckades inte nå ända fram. Sexton röster avgjorde ordförandevalet. Nu har Jytte blivit varm i kläderna. - Det kändes väldigt hedrande att bli vald. Samtidigt är det viktigt att upprätthålla en dialog med dem som var så nära. Jag har stor respekt för dem och vill ha en bred dialog inom SSU. Klart är att de två år som gått har varit de roligaste två åren hittills i mitt liv.

Foto: ULF PALM

Piteå2009-07-18 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För Jytte handlar det om att få arbeta med det hon gillar bäst. Både politik och att se ungdomar växa. Förhoppningen är att SSU åter ska kunna bli Sveriges största ungdomsförbund, dit är vägen lång, men målet är helt rätt.
- Som jag upplevde det vände vi trenden för två år sedan och när så sker ökar också engagemanget. Vi är inte blyga längre. Vi har blivit kaxigare och tar för oss. Vi ställer frågorna. Det dåliga självförtroendet har vi skakat av oss.
För SSU är ungdomsfrågorna absolut viktiga. Inte minst med tanke på den höga arbetslösheten, men det är också annat som påverkar dagens ungdomar. Inte minst den ekonomiska krisen som gör att jobben uteblir. Samtidigt ser vid idag den största generationen på ett decennium som tar studenten. Utbildning finns, men inga jobb.
- Så det går inte att vänta och se, som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) säger, anser Jytte Guteland, som också anser att vi måste satsa oss ur den ekonomiska krisen. Och glöm inte, betonar hon, att två år är en lång tid för en ungdom. Så fram med jobben!
Det finns även en risk att många ungdomar förlorar förtroendet för politiken när inget händer. De populistiska partierna har framgång bland ungdomar, som Sverigedemokraterna. Inte att förvåna sig över när mer än en tredjedel av landets ungdomar mellan 18 och 24 år är arbetslösa.

Många ungdomar saknar
bostad. Vad vill SSU?
- Vi har sagt att vi vill ha ett nytt byggprojekt riktat mot de många ungdomar som i dag saknar en egen bostad. Kommunpolitikerna måste ta sitt ansvar. I dag vill 200 000 ungdomar ha en egen bostad, men inget händer. Bostadsfrågan är en mycket stor fråga om landets ungdomar får bestämma.
Vad tror du om valet om drygt ett år?
- Först; jag vill att 25 procent av unga under 35 år ska finnas på valbar plats 2010. Vi ska fokusera på jobben, skolpolitiken,bostäder och rasismen, säger Jytte.
Hon anser att Socialdemokraterna måste formulera en tydlig politik för skolan på elevernas nivå och på deras villkor.
- I dag är inte skolpolitiken fokuserad på elevernas intressen. Skolminister Jan Björklund är inte trovärdig, menar Jytte Guteland.
-Mycket vad han säger är flum. Det måste finnas kvalitativa regler för att starta en friskola. Bara för att ta ett exempel. I grunden måste (S) bli mer trovärdigt i sin skolpolitik. Det saknas nu.
- Vi behöver en socialdemokrati för en likvärdig skola, där alla har samma förutsättningar.
För Jytte Guteland och SSU upplevs främlingsfientligheten som ett allt större bekymmer.
Hon menar att vuxenvärlden sänder obehagliga signaler om att alla i vårt samhälle inte är "lika" svenska. Inget riksdagsparti har en heltäckande politik för att komma till rätta med främlingsfientligheten.
Vad ska du göra resten av sommaren?
- Reflektera, träffa alla som jag inte haft tid att träffa, återuppta gamla kontakter, höra fåglarna kvittra, ligga i hängmattan. Läsa alla böcker som jag inte hunnit läsa.

Det behövs yster sossepolitik som håller måttet och som ungdomar lyssnar till. Jytte Guteland kan.


Läs mer om