Ett EU-val för eftertanke
Valet till EU-parlamentet var egentligen förutsagt. Det var ingen sensation att Piratpartiet skulle få ett eller i bästa fall två mandat. Nu blev det ett, men om Lissabonfördraget går igenom får Sverige istället för 18 mandat 20 platser i EU-parlamentet, det innebär i så fall att ytterligare en pirat får plats i Bryssel.
Vinnare. Marit Paulsen blev EU-valets vinnare när hon lyfte Folkpartiet och såg till att partiet fick tre mandat i Europaparlamentet.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
övriga borgerliga partier. Gumman kan. Något som tydligt visade sig i hur det gick för Centerpartiet, där Maud Olofsson nu ligger lägre än någonsin trots sina verbala utförsgåvor. Snacka går ju, men det krävs också trovärdighet. Kristdemokraterna ska vara glada att de fortfarande har en EU-parlamentariker. Han kan komma att heta Alf Svensson. Han är hårt kryssad.
Så Paulsen och Svensson kan bli Sveriges 70-åringar i EU parlamentet.
Inte fel. Alla måste vara med oavsett ålder. Något för Socialdemokraterna att tänka på inför kommande val om drygt ett år.
Alt fler äldre tillhör dem som röstar.
För Fredrik Reinfeldt och Moderaterna blev EU-valet en prövning. För några veckor sedan låg opinionssiffrornas över 30 procent för Moderaterna.
När det kom till kritan hamnade man på höga 18 procent. Så nära valresultatet för fem år sedan som man kan komma. Ett klart misslyckande för ett regeringsbärande parti. Ändock säger sig Fredrik Reinfeldt vara nöjd med valresultatet. Varför? Ingen vet. Sanningen är att Moderaterna börjar känna motvind i väljarkåren. Något som kan förstärkas efter EU-valets usla utfall.
Under våren har kammen växt hos Moderaterna. Opinionssiffrorna har pekat uppåt, men i politiken har inget hänt. Fredrik Reinfeldt håller sig fortfarande utanför debatten. Finansminister Anders Borg strävar på som regeringens främste utåtriktade representant, allt medan de ekonomiska svårigheterna blir allt mer uppenbara.
Människor känner sig störda och oroliga medan regeringen sitter på läktaren och tittar på. Nu krävs radikala åtgärder för att få fart på den svenska ekonomin och för att skapa de jobb som regeringens arbetslinje innebär. EU-valet borde bli en uppryckning. Men vi kan knappast förvänta oss några överraskningar. Dagens politik tycks vara fast och inlåst. Självmålen alltför frekventa.
Ska vi sedan syna den rödgrönalliansen så är det bara att gratulera Miljöpartiet, som tillsammans med Folkpartiet är det parti som fångat fler röster än vid förra EU-valet. Från en parlamentariker blir man nu två och inte vilken som helst utan den prisbelönade journalisten och författaren Isabella Lövin. Miljön har tveklöst varit en stark fråga i EU-valet. För Lars Ohly och Vänsterpartiet har utvecklingen varit den motsatta. Paritets röstsiffror halverades från valet 2004.
En tendens som präglat valet är att de partier som är emot EU, som Vänsterpartiet som vill att Sverige ska lämna unionen och skeptiska Junilistan blev valet stora förlorare. Kanske är det så att vi efter 15 år som EU-medlemmar allt mer accepterar vårt medlemskap, dock med fortsatt viss skepsis.
För Mona Sahlin, och alla turer kring Socialdemokraterna under våren, bör hon vara något nöjd. Partiet ligger kvar på samma nivå som vid förra EU-valet. Det blev fem mandat. Något ras blev det inte. Detta är självfallet något att bygga vidare på inrikespolitiskt. Dessutom har Mona Sahlin under EU-valrörelsen, och alla debatter hon deltagit i, visat en kraftfullare sida än under turbulensen kring när det rödgröna alternativet skulle bildas.
Sedan må framtiden utvisa om detta också räcker för att vinna valet 2010. En valrörelse som enligt Mona Sahlin redan inleddes i går måndag.