Ett år med Mona Sahlin

LEDARSKAP. Det har gått ett år sedan Mona Sahlin valdes till partiledare för socialdemokraterna. Dessutom som partiets första kvinnliga ordförande. Hon har hunnit bli varm i kläderna i sin nya roll. Politisk erfarenhet finns. Hon har varit riksdagsledamot i 26 år och haft olika regeringsposter under både Ingvar Carlssons som Göran Perssons regeringar.

Piteå2008-03-17 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
2006 gjorde socialdemokraterna sitt sämsta val sedan 1914. Trots en god konjunktur lyckades man inte lyfta sig till en ny valseger. Strategiska misstag var legio medan högeralliansen envetet trummade in sitt budskap om enighet och jobben som valets huvudfråga. En onödig valförlust svider. Utifrån detta perspektiv fanns anledning till både självkritik och till en förändrad partistruktur, där de pågående rådslagen ute bland partimedlemmar och sympatisörer kan bli det lyft partiet behöver.

Mot bakgrund av rådslagen kan Mona Sahlins tid som partiordförande ses som passiv. Frågorna kring den framtida socialdemokratiska politikens inriktning lyfts gärna fram av företrädare för alliansregeringen, men det finns även en intern kritik som vill se en mer tydlig politik.



Ändå gör Mona Sahlin rätt. Det är bättre att sitta lugnt i båten och avvakta de arbetsgrupper som jobbar med att formulera partiets politik inför valet 2010. Partikongressen 2009 kommer förhoppningsvis att ge svaren på hur den framtida socialdemokratiska politiken ska formuleras. Under tiden är Mona Sahlin inte tyst. Under de senaste veckorna har en rad utspel kommit och hon har satt ner foten i frågan om vilka medarbetare hon vill ha omkring sig. Ett uppbyggnadsarbete som måste få sin tid.

Mona Sahlin är i många stycken en sällsynt politisk begåvning. Egentligen är hon inte särdeles politiskt originell eller annorlunda. Däremot har hon alltid varit rak och okomplicerad i sin samvaro både med media och vanligt folk. Hon har varit lagom och därför så socialdemokratisk. Hon har väckt känslor, men har samtidigt upplevts som en person att lita på.



Socialdemokraterna kan just nu glädja sig åt att ha en stabil väljaropinion på dryga 40 procent. Under tiden jobbar den moderatledda regeringen på med sitt systemskifte. Frihet från den gemensamma välfärden är vad som torgförs. Istället ska vi skapa ett samhället, där de ekonomiska resurserna har försteg före den som har svårare att hävda sig. Rättvisa blir en fråga om hur stor plånbok du har. Inte något för var och en efter de behov man har av vård, omsorg eller utbildning.

Var står då Mona Sahlin i den höger-vänsterskala som finns inom socialdemokratin?

"Jag har suttit i riksdagen i 26 år och i partiledningen i 18 år. Människor känner mig väl. Det speciella för mig är att jag ofta fört in nya och för en del överraskande frågeställningar i den politiska debatten. Jag vill vara en politiker som utmanar och jag vill röra mig fritt på höger-vänsterskalan", sade hon i en intervju med mig hösten 2007. Ett bra utgångsläge.



Mona Sahlin har alldeles rätt i att det behövs en socialdemokrati med nya visioner, som lyssnar och tar till sig vad människor önskar. Rättvisa och välfärd ska återställas. Det finns mycket att göra för Mona Sahlin och socialdemokraterna. Och hon har rätt i att en radikal socialdemokrati alltid måste vara i opposition mot orättvisor var de än finns i samhället.

Valförlusten 2006 berodde i mångt på att partiet hamnade i en allt trängre förvaltarroll av makten som makt. På vägen tappade man den rätta kontakten med medborgarna och deras drömmar och önskemål. Det finns anledning att återupprätta det socialdemokratiska folkhemsprojektet med en rättvis fördelningspolitik och ett jämställdare samhälle som grund. Mona Sahlin har bollen.