En urvattnad kompromiss

OTRYGGA ANSTÄLLNINGAR. Susanna Gideonsson, ordförande i fackförbundet Handels, ställer krav på regeringen. "Allmän visstid måste bort", säger hon till tidningen Handelsnytt.

OTRYGGA ANSTÄLLNINGAR. Susanna Gideonsson, ordförande i fackförbundet Handels, ställer krav på regeringen. "Allmän visstid måste bort", säger hon till tidningen Handelsnytt.

Foto: Per Larsson / TT

Piteå2016-06-07 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den socialdemokratiska kongressen i Göteborg 2015 gav ett tydligt uppdrag till partiledningen och den S-ledda regeringen. Det är dags att skrota lagen om allmän visstidsanställning och stoppa arbetsgivarnas missbruk av tillfälliga anställningar. Men med 31 procents väljarstöd bestämmer socialdemokratin inget på egen hand. Den tvingas kompromissa och jämka ihop sig med andra för att kunna få igenom något som liknar S-politik.

Ibland går det ganska bra. Men i fallet med visstidsanställningarna har resultatet blivit en urvattnad kompromiss. Den 1 maj skedde en förändring i lagen om anställningsskydd, LAS. Syftet är klart. De nya reglerna ska begränsa möjligheter att stapla visstider och vikariat på varandra – och därmed öka chanserna till fasta anställningar. Men många fackliga företrädare befarar att den nya lagen är så krånglig att den blir svår att tillämpa i verkligheten.

”När vi läste förslaget om förstod vi knappt hur det skulle tillämpas och ändå är vi vana läsare av lagtexter”, säger Karl Lundberg, biträdande förhandlingschef på fackförbundet Vision, i tidningen Arbetet.

De socialdemokratiska företrädarna är inte heller nöjda.

”Vår målsättning är klar. Vi måste gå längre ”, säger Raimo Pärssinen (S), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, till Arbetet.

Men partiet kan inte få igenom en mer genomgripande förändring så länge det saknar majoritet i riksdagen.

Det är sorgligt för de hundratusentals människor som berörs. Omkring 600 000 arbetstagare är visstidsanställda, enligt en LO-rapport från 2014. Majoriteten av dem är kvinnor som jobbar i vård, omsorg och service. De saknar den trygghet och de möjligheter som ett fast jobb ger. Till exempel blir det blir svårare att få ett hyreskontrakt eller låna pengar för att investera i en bostad.

Det är givetvis inget konstigt eller anmärkningsvärt att en ung människa börjar med en visstidsanställning eller kortare påhugg. Det är en naturlig väg in på arbetsmarknaden. Men problemet med lagen om allmän visstidsanställning (som de borgerliga drev igenom 2007) är att den öppnat för mindre seriösa arbetsgivare att slippa ge tillsvidareanställningar. Det innebär att många fastnar i en karusell av korta anställningar. I dag är nästan varannan anställd i hotell- och restaurangbranschen anställd på visstid.

Inom kommuner och landsting är medelåldern ofattbara 35 år för de visstidsanställda arbetarna, enligt LO-rapporten. Statistik från SCB visar att hela 39 000 personer har jobbat hos samma arbetsgivare i mer än fem år utan att få fast anställning.

Mot den dystra bakgrunden är det inte underligt att visstidsanställningarna förväntas att bli en stor fråga på LO-kongressen 17–20 juni. Både Handels och Kommunal vill ha krafttag.

”Allmän visstid ska bort”, dundrade Kommunals nye ordförande Tobias Baudin på förbundskongressen i förra veckan.

Men med tanke på dagens majoritetsförhållanden i riksdagen lär det bli svårt att nå resultat. Sannolikt behövs en rödgrön riksdagsmajoritet i valet 2018 för att få bort dagens missbruk.

Det bästa vore om hela eller delar av alliansen redan nu gjorde gemensam sak med S för att få en skarpare lag. Men tyvärr har det gått prestige i frågan. Lagen om allmän visstid är en alliansbaby som vårdas ömt, trots att problemen är uppenbara.

Läs mer om