Kriminalpolitiken har länge varit en av Moderaternas paradgrenar. Men i DN/Ipsos mätning (30 juni) av partiernas förtroende på olika politiska områden har Socialdemokraterna nu högre förtroende än M. Det är ett gott – och välförtjänt – betyg åt både partiet och regeringen. Den S-ledda regeringen har flyttat fram positionerna och vässat kriminalpolitiken.
Det har skett massor sedan regeringsskiftet 2014.
Regeringen Löfven har prioriterat investeringar i välfärden och rättsväsendet före stora skattesänkningar. Polismyndigheten får ett tillskott på drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020 för att öka antalet anställda, utbilda fler poliser och anställa mer civil personal.
Samtidigt har regeringen gjort omprioriteringar för att avlasta polisen. Kustbevakningen får ett utökat ansvar för brottsbekämpningen till sjöss och Kriminalvården kommer i större utsträckning bistå med handräckning, vilket innebär att polisen istället kan ägna sig åt andra uppdrag.
Till detta ska läggas att Säkerhetspolisen får ett tillskott på 650 miljoner under perioden 2017–2020. Det handlar om att ge Säpo större muskler för att kunna hantera terrorhot och personer som radikaliserats.
Den 17 maj firade även justitieminister Morgan Johansson och nu avgångne inrikesministern Anders Ygeman med tårta för att de lagt 100 propositioner (regeringsförslag) sedan maktskiftet för tre år sedan. Det handlar om lagskärpningar på en rad områden för att rättssamhället ska kunna agera snabbare och mer resolut.
Minimistraffen för typiska gängbrott, som grov misshandel och grovt olaga hot, höjs. Unga brottslingar ska kunna dömas till ett slags övervakning och skyddet för blåljuspersonal ska förbättras. Straffen för grova vapenbrott skärps.
I sitt arbete har Morgan Johansson dessutom gett ökad prioritet åt brottsoffren.
”Att ge bra stöd och hjälp för de som utsätts för brott är en väsentlig del av välfärdspolitiken. När individen är som mest sårbar, måste samhället vara starkt. Därför har regeringen prioriterat dessa frågor under mandatperioden. Vi har stärkt lagstiftningen, gett nya myndighetsuppdrag och sett till att brottsofferjourer och kvinnojourer har mer resurser än någonsin”, sa han vid Brottsofferdagen tidigare i år.
I juni presenterade regeringen även en proposition med flera lagändringar som ytterligare stärker skyddet för barn som utsatts för sexuella övergrepp av vuxna. Lagändringen föreslås träda i kraft 1 januari 2018.
I och med regeringsombildningen 27 juli får Morgan Johansson nu också ansvaret för Anders Ygemans tidigare arbetsuppgifter. I tidningen Folkbladet i Norrköping konstaterar ledarskribenten Widar Andersson helt riktigt att Johansson är väl lämpad för uppdraget.
”Under sin tid som migrationsminister visade han styrka och uthållighet när den reglerade invandringspolitiken återinfördes från slutet av 2015 och framåt”, konstaterar Andersson.
En del tycker att Morgan Johansson och andra regeringsföreträdare talat för mycket om hårdare tag, övervakning och fler poliser. Men ett starkt rättssamhälle är en hörnsten i socialdemokratisk trygghetspolitik.
Människor ska kunna känna sig trygga på gator och torg. Grova brottslingar kan aldrig behandlas med silkesvantar.
Det är en bra S-linje att vara mjuk mot de mjuka och hård mot de hårda. Socialdemokraterna ska vara tuff mot de sociala orsakerna till brottslighet men också mot själva kriminaliteten, som Labourpolitikern Tony Blair sa en gång i tiden.