En stunds politiskt skådespel
SKÅDESPEL. Statsminister Fredrik Reinfeldt led sitt första stora nederlag, centerpartisten Fredrick Federley grät och folket fick en stunds skådespel. Ett spel för galleriet. Regeringens förslag om avlyssning av medborgarna är i hamn, med tillägget att avlyssnarna ska övervakas litet mer, och expertisen skrattar.
Voteringstavlan i riksdagen på onsdagen visar på att ingen var emot att återremittera FRA-lagförslaget till försvarsutskottet. Sedan var det bara oppositionen som var emot.
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Dessvärre räddades också signalspaningslagen, utan att någonting i sak avgörande har förändrats. De som ska övervaka oss ska också övervakas men lagen ger dem rätt att avlyssna personer utan att det finns någon brottsmisstanke.
Det är inte alls orimligt tänka sig att det hos FRA finns läckor där så kallad överskottsinformation pyser ut. Det läcker om polisutredningar och det läcker om sjukjournaler, så varför skulle det inte läcka om all den information de civila spanarna på FRA kommer över? Utan att det har ett jota med terrorism att göra.
Till detta kommer sagda och skrivna ord som kan fastna i spanarnas nät och försätta helt oskyldigt folk i obehagliga situationer.
Att spana och lägga ut nät för att försöka fånga de fula fiskarna är rimligt, men den stora allmänhetens integritet måste skyddas. Här drämmer Sveriges regering och riksdag till med en spionlag som, enligt expertis, går längre än både Storbritannien och USA. Det kan näppeligen vara befogat. Åtminstone inte för Sveriges skull.
Försvarsutskottet fick några timmar på sig att få fram det nya betänkandet. Kritikerna inom centern och folkpartiet var nöjda, men det var inte vänstern och det var inte socialdemokraterna. "Nej, det här är ett hastverk. Om man nu ska bordlägga ett ärende så borde man väl ta tid på sig. De har haft 365 dagar på sig och nu ska man göra det fem i tolv", sa försvarsutskottets ordförande, socialdemokraten Anders Carlsson.
Och protesterna utanför riksdagshuset har inte tystnad. På internet orsakade arga kritiker "Bloggbävning" och Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg kallade förslaget och hanteringen av återremissen "Direkt stötande". Man kan börja undra vad det är som gör att regeringen driver den här frågan så hårt", sa hon till TT.
Ja, det kan man. Kanske har Anne Ramberg svaret i det här uttalandet till Svenska Dagbladet från försvarsutskottets vice ordförande, moderaten Rolf Gunnarsson: "Jag har goda förhoppningar om att det inte ska bli något strul. 349 ledamöter vill ut på grönbete så jag tror vi alla är måna om att få det här avklarat i dag, inklusive oppositionen."
Folkpartisten Ingemar Mundebo, tidigare budget- och ekonomiminister, skrev för en tid sedan på DN Debatt att riksdagen är lagen och överställd regeringen, men riksdagsledamöterna är lata, vill inte läsa handlingar och sätta sig in i ärendena som de ska besluta om. De vill hellre synas i media och har överlämnat all makt till regeringen. Är Gunnarssons analys rätt, förefaller Mundebo inte vara helt fel ute.
Centerpartiet och folkpartiet sägs ha råkat i luven på varandra om vem som ska ha äran för återremissen av lagförslaget. De kan sluta bråka och istället fundera över vad de ska säga till alla arga kritiker. De är fortfarande arga.
Bild: Scanpix sx69c8b6
Bildtext: Voteringstavlan i riksdagen på onsdagen visar på att ingen var emot att återremittera FRA-lagförslaget till försvarsutskottet. Sedan var det bara oppositionen som var emot
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / Kod: 10020
. .