En regering för halva Sverige

MISSLYCKANDE. Parterna på arbetsmarknaden försöker nu sopa upp efter regeringens misslyckade jobbpolitik. De arbeten som skulle komma har inte kommit. De som står längst från arbetsmarknaden har inte fått det lättare. Däremot har skatterna sänkts med 100 miljarder kronor. Några nya jobb har det inte gett. Jobbkrisen är ett faktum.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Piteå2009-03-05 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För högeralliansen gäller i stället tuffare tag för dem som tvingas leva på bidrag. Ett samhälle med ett snabbt förvandlingstempo gör att allt fler människor hamnar på efterkälken. Några bra lösningar på hur människors försörjning och trygghet ska lösas när de befinner sig i kris saknas. Något som blivit allt mer tydligt under den pågående finanskrisen. De som drabbas ska tydligen skylla sig själva och söka de jobb som inte finns.
Samhällsklyftorna har ökat med alliansregeringen. Vinnarna är höginkomsttagarna. De som förlorat mest är arbetslösa och sjuka. Nu när arbetslösheten ökar för var dag sitter regeringen med armarna i kors. Utan handlingskraft för hur man ska hantera konjunkturnedgången.
Det verkar som Reinfeldt och hans allianskamrater levt i tron på en ständig högkonjunktur. När krisen är här hånar man såväl fackförbund som näringsliv. Skriver ner Sverige.

Idag ser vi att människor söker sig tillbaka till a-kassan samtidigt som avgifterna till a-kassan ökar, och ökar i snabb takt eftersom att arbetslösheten ökar. Vad gör då regeringen Reinfeldt? Jo, den sitter med armarna i kors och låter människors vardag raseras.
Regeringens politik vad gäller a-kassan är en skandal. Det har varit hit och dit, men i grunden har det handlat om att sänka arbetslöshetsersättningen och därmed människors trygghet för att sänka skatter för dem som redan har. I grunden handlar alliansregeringens politik om att på sikt smula sönder den svenska modellen.

Helt klart är att människor med sämre resurser har fått det allt svårare att hävda sig . Vi ser det i arbetslivet på bostadsmarknaden och nu i jakten, och den hånfulla och misstänksamma tonen, mot dem som tvingas leva på sjukersättning eller a-kassa. Välfärden krackelerar snabbt och inkomstklyftorna ökar. Det är alltför många som ställs vid sidan. Sjuka, arbetslösa, ungdomar, ensamstående mammor, invandrare och många av våra äldre har fått det sämre.
Tyvärr är regeringen inte beredd att ta något som helst ansvar för dem som nu riskerar att bli arbetslösa. Orsaken är att alliansens jobbpolitik bygger på föreställningen att de blir fler jobb om de som är arbetslösa kläms åt. Att gå in och förbättra a-kasseersättningen vore att erkänna att jobbpolitiken har misslyckats. Därför händer inget.

Tvärtemot regeringens inställning, visar LO-ekonomerna att hög ersättningsnivå ger hög tillväxt och lägre arbetslöshetsperioder. Lägre a-kasseersättning ger kortvariga jobb med lägre lön. En nivå på 65 procent ger ingen samhällsekonomisk vinst. Den kränker bara individen.
Forskningen visa att sänkt a-kasseersättningen är ett trubbigt vapen mot arbetslöshet. Den som har pengar och blir arbetslös drivs inte ut i arbete snabbare bara för att a-kassan sänks, och för den som inga pengar har kan en sänkt ersättning i stället göra det svårare att söka jobb eftersom sämre ekonomi minskar handlingsutrymmet.
LO vill därför att både taket och nivån höjs, så att minst 80 procent av alla anställda får 80 procent i ersättning. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin vill se en a-kasseersättning som står rätt i relation till lönen.

Tyvärr kan nog ingen av dem som nu blir arbetslösa hoppas på högre ersättning. Så länge som vi har en borgerlig regeringen kommer de att betraktas som bidragstagare, som ska straffas med låg ersättning och högre skatt än dem som har ett jobb. En bild av den nya moderata välfärden.