En myndighet i kris och kaos
KRISLÄGE Försäkringskassan är en myndighet i kris, på väg att kollapsa tillsammans med sin personal. En slimmad styrka klarar inte det hårda arbetsklimatet. Sjuka, föräldralediga och pensionärer ställs inför orimliga krav och får vänta i månader på sina rättmätiga ersättningar. JO utdelar skarp kritik. Regeringen hukar i skuggorna.
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Siv Norlin, ordförande för Statstjänstemännen, ST, på Försäkringskassan i Piteå, var också orolig och djupt kritisk till regeringens sjukreform, svårbegriplig och fyrkantig. Hon befarade att handläggarna skulle bli sjuka av den dramatiskt ökade arbetsbelastningen och av att möta ilskan, besvikelsen och oron från människor som inte kvalade in i de nya, än tuffare, reglerna eller utförsäkrades.
Alla onda aningar tycks ha besannats med råge. I press, radio och tv berättas den ena osannolika historien efter den andra om hur människor drabbas av den hårt uppstramade sjukförsäkringens effekter, kombinerade med VAB-intyg, en svårbegriplig jämställdhetsbonus, en omfattande omorganisation, ett nytt icke-fungerande datasystem och kraftigt nedskurna resurser.
Sedan 2006 har anslaget från staten minskats med 600 miljoner kronor och 2 500 helårstjänster försvunnit. Ytterligare 1 000 heltidstjänster ska bort fram till 2010. Då har var fjärde tjänst försvunnit.
Allt detta leder till att människor får vänta på sina pengar så länge att de tvingas sätta sig i skuld, om det är möjligt att få ett lån, eller gå till socialen. Barnfamiljer vräks för att de inte kan betala hyran, sjuka utförsäkras och måste söka jobb på en arbetsmarknad där varseln haglar över friska.
Anställda på Försäkringskassan har tröttnat på att förklara och försvara situationen utåt mot media och mot pensionärer, sjuka, föräldralediga och andra som både ilsket och uppgivet kräver sin rätt, medan regeringen slår ifrån sig. På söndagens DN Debatt skriver Annette Carnhede, ordförande för ST, och utredaren Roger Syrén om Försäkringskassan som en arbetsplats i kris och kaos. De kräver att regeringen tar sitt ansvar för att förbättra situationen.
"Om regeringen inte vill ta detta ansvar bör den börja fila på förklaringar till medborgarna om varför de måste vänta på sina pengar - att som i dag lämna detta förklaringsarbete till enskilda anställda vid Försäkringskassan är fegt och ovärdigt", skriver de.
JO:s granskning av Försäkringskassan visar att den inte följer lagen. Den uppfyller inte sina skyldigheter mot medborgarna. En oerhört allvarlig kritik. JO påpekar också just detta att Försäkringskassan inte är vilken inrättning som helst. Det är den myndighet som hanterar pengar av stor betydelse för människors försörjning. Hur stor betydelse den har för hushållen och för hela samhällsekonomin framgår av TT:s sammanställning. Av varje hundralapp som under förra året användes till privat konsumtion kom 23 kronor från socialförsäkringarna. Med andra ord har den skattefinansierade allmänna välfärden avgörande ekonomisk betydelse för medborgarna och för hela nationen.
Att sätta denna myndighet under så hård press att den inte klarar sitt uppdrag är ansvarslöst och hänsynslöst mot personalen, men framför allt mot dem som är beroende av utbetalningarna för sin och familjens försörjning.
Erik Åsbrink, som tog över ordförandeskapet efter avhoppade Efraimsson, och nya generaldirektören Adriana Lender hävdar att allting blivit så mycket bättre sedan i somras. Fackets skarpa debattinlägg och JO:s mycket allvarliga kritik visar att mycket återstår innan ordningen är återställd. Dags för regeringen att agera. Scenen är ledig.