Ledarsidornas kommentarer till statsminister Stefan Löfvens regeringsombildning följer kända politiska mönster. Svenska Dagbladet (ob M) skriver om ”nystarten som uteblev” och Expressen (lib) tycker att Löfven ”famlar hjälplöst”. Dagens Nyheter (ob lib) talar om att ”Löfven vinglar vidare” och ”missade tillfället att toppa laget”.
Bland de socialdemokratiska tidningarna är åsikterna mer positiva.
”De nya ministrarna är överlag kompetenta och stabila personer”, framhåller Karin Pettersson i Aftonbladet (ob S).
Men hon menar att det avgörande blir hur regeringen lyckas med ”vår tids brinnande frågor som bostadskrisen, integrationen, skolresultaten och migrationen”.
En liknande analys görs av Peter Franke i Värmlands Folkblad (S) i Karlstad.
”Lagom kan räcka långt”, menar Franke. ”Men då måste både nya och gamla statsråd prestera på topp. Det räcker inte med en ny laguppställning, det krävs även en vassare och mer sammanhållen politik.”
Det ligger i linje med min egen uppfattning. Det är inte regeringsombildningen 25 maj 2016 som avgör hur det går i riksdagsvalet den tredje söndagen i september 2018. Det avgörande är hur regeringen lyckas med de tunga politikområdena – jobben och ekonomin. Om människor upplever att det går åt rätt håll, då kan Stefan Löfven och hans statsråd se fram emot nästa valrörelse med viss tillförsikt. Då behöver dagens skrala opinionssiffror inte betyda så mycket.
Just nu finns också en del positiva tecken. SCB:s senaste arbetskraftsundersökning visar på en kraftig jobbtillväxt och en fallande arbetslöshet. Det har blivit 110 000 nya jobb på ett år.
Bostadsbyggandet har dessutom tagit rejäl fart, vilket kommer att ge positiva följdverkningar även i andra näringsgrenar.
Det borgerliga snacket om att de rödgröna står för en jobb- och tillväxtfientlig politik faller därmed platt till marken.
Det ansedda kreditinstitutet Moodys beskriver till och med Sverige som ”stjärnan bland de nordiska länderna.” Landet anses ha de bästa ekonomiska utsikterna av de nordiska länderna, enligt Moodys.
Till detta ska läggas att regeringen nu gör en hel del som kommer att ha en positiv effekt på arbetsmarknaden och samhällslivet.
Regeringen har aviserat 50 000 utbildningsplatser till bland annat komvux, yrkesvux och yrkeshögskola, vilket ökar tillgången på utbildad arbetskraft och kommer att lösa en del av näringslivets rekryteringsproblem. Tio miljarder nya färska miljarder till kommuner och landsting från och med 1 januari 2017 möjliggör fler anställda på skolor och äldreboenden.
Räcker det för att stärka förtroendet bland väljarna och vända den nedåtgående trenden för regeringen? Vi får se. Men än så länge visar det sig vara betydligt effektivare jobbpolitik att investera i skolor, bostäder och klimatåtgärder än att fortsätta längs den borgerliga skattesänkningsvägen. SCB:s jobbstatistik talar för sig själv.
Stefan Löfven har således en hel del goda argument i bagaget när han ska ta debatten med oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) inför nästa val. Det kommer att bli svårt för Kinberg Batra att svartmåla en ekonomi och arbetsmarknad som i de flesta stycken är på väg åt håll.