En imponerande insats

RIDDARE. Under onsdagskvällen var det fina ceremonier på franska ambassaden i Stockholm. Ambassadören David Cvach gav TCO:s ordförande Eva Nordmark utmärkelsen som riddare av Ordre National du Mérite.

RIDDARE. Under onsdagskvällen var det fina ceremonier på franska ambassaden i Stockholm. Ambassadören David Cvach gav TCO:s ordförande Eva Nordmark utmärkelsen som riddare av Ordre National du Mérite.

Foto: Alex Ljungdahl

Piteå2018-01-25 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I förra veckan fick jag en inbjudan från Frankrikes ambassad i Stockholm till en mottagning den 24 januari. Ambassadören David Cvach välkomnade mig till en ceremoni med anledning av att TCO:s ordförande Eva Nordmark utnämns till riddare av Ordre National du Mérite.

Tyvärr hade jag inte möjlighet att närvara i Stockholm i onsdagskväll men jag tycker det är hur häftigt som helst att Eva från Luleå nu är riddare.

Det känns som att det var nyss som Eva var en kaxig SSU-tjej som busade på kurserna på Sunderby folkhögskola – och helt plötsligt belönas hon av den franska regeringen för att hon ”genom sitt beaktansvärda arbete stärkt värderingar som Frankrike och Sverige delar” samt för sina ”insatser för att främja jämställdhet och dialog inom sociala frågor”.

Men det har så klart skett massor mellan att Eva gick med i SSU slutet av 1980-talet och veckans ceremoni på franska ambassaden.

Däremellan finns en imponerade facklig-politisk karriär.

1992 blev hon historisk när hon blev den första kvinnan på posten som ordförande för SSU-distriktet i Norrbotten. Under åren 1995-98 var hon riksdagsledamot.

1999 utnämndes hon till verksamhetschef för fackförbundet SKTF:s (nuvarande Visions) regionkontor i Luleå – en uppgift som meriterade henne för ännu tyngre fackliga uppdrag.

Hösten 2004 valdes hon till ny förbundsordförande för SKTF.

Under ett och ett halvt år långpendlade hon från hemmet på Bergnäset i Luleå till förbundskontoret i Stockholm.

Våren 2006 bestämde sig emellertid hon och familjen för att dra upp bopålarna i norr och flytta till Nacka med ett bekvämare pendlingsavstånd till centrala Stockholm.

Till en början var det en motig tid för SKTF. Den borgerliga regeringens neddragningar i a-kassan slog hårt mot det fackliga medlemskapet. Eva och förbundsledningen tappade dock inte modet. Hon tog hjälp av ett ordspråk som hon hade stående på skrivbordet.

”Du skall icke vara rädd för motstånd. Ty det är i motvind, icke i medvind, som draken lyfter”, citerade hon när jag träffade henne på SKTF-kontoret hösten 2008.

Sakta men säkert lyckades förbundsledningen även vända trenden. SKTF förändrades, moderniserades och bytte namn till Vision.

”Vi ska återerövra fikaborden; vara ute på arbetsplatserna och inte stänga in oss på fackexpeditionerna. Fackliga förtroendeuppdrag ska inte vara på heltid. Fler delar på den fackliga tiden så att det blir möjligt att förena ett förtroendeuppdrag med en yrkeskarriär”, skrev Eva i en programförklaring.

Bevisligen gav det långsiktig effekt. I år redovisar Vision stigande medlemssiffror för sjunde året i rad.

Evas arbete i förbundet noterades av andra i TCO – och därför var det ingen överraskning att hon utsågs till ordförande för hela TCO 2011. I den rollen har hon fortsatt det fackliga förnyelsearbetet. När hon blev omvald på TCO-kongressen 2015 kunde hon blicka tillbaka på fyra framgångsrika år.

Tillsammans har de 14 TCO-förbunden numera nästan 1,4 miljoner medlemmar. Om trenden håller i sig kan TCO snart vara en större centralorganisation än LO.

TCO är en facklig maktfaktor och Eva från Luleå gör verkligen skäl för epitetet som facklig tungviktare.

Mot den bakgrunden är det inte konstigt att Frankrike uppmärksammar Eva. President Emmanuel Macron är en stor beundrare av den svenska arbetsmarknadsmodellen – och det är ingen överdrift att tala om att Eva Nordmark gjort beaktansvärda insatser för att både stärka facket och utveckla dialogen med arbetsgivarorganisationerna i Sverige.

Jag lyfter på vintermössan och gratulerar en gammal SSU-kompis.

Bra jobbat, Eva!

Läs mer om