En fläkt av det kalla kriget
strategi. Vladimir Putins postsovjetiska Ryssland har börjat visa musklerna. Samtidigt som Europa förvånat tittar på. EU har ingen gemensam politik. De gamla östländerna som nu är med i EU är djupt kritiska mot utvecklingen i Ryssland medan länder som Tyskland och Frankrike vill gå försiktigare fram. Den tydliga politiken saknas. Det vore dumt av Ryssland att politiskt taktiskt inte utnyttja denna spricka till sin egen fördel.
Dmitrij Medvedev.
Foto: VLADIMIR RODIONOV
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu har EU:s ordförandeland Frankrike, med president Nicolas Sarkozy i spetsen, inbjudit till ett toppmöte den första september för att diskutera utvecklingen i Ryssland och Georgien. Det är inte mycket som talar för att EU samlar sig till en enig linje. Därtill är motsättningarna om synen på Ryssland och dess nya maktambitioner alltför stora bland EU-länderna.
Medvedev har dessutom låtit meddela att Ryssland fryser de förbindelser man har med Nato och att man också lämnar delar av WTO. Enligt premiärminister Putin får inte Ryssland något utbyte av WTO, men får för den skull ändå dra ett tungt lass. Man bryr sig helt enkelt inte om internationella påtryckningar.
Allt tyder även på att Ryssland biter sig fast inne på georgiskt territorium. Om inte annat så över en övergångsperiod. Något som bryter mot den fredsöverenskommelse som gjorts. Därför har bland annat Sverige beslutat att skicka militära observatörer till Georgien. Allt för att kunna övervaka vad som verkligen händer.
Med sin militära överlägsenhet var det ingen match för Ryssland att snabbt kuva Georgiens
offensiv för att ta kontrollen över utbrytarrepubliken Sydossetien med sina 70 000 invånare.
För Ryssland har Georgien sedan länge varit ett problemland. Inte minst beroende på de olje- och gasledningar som går genom landet. Ryssland vill ha kontroll över sitt närområde. Därför utnämndes snabbt den USA-utbildade advokaten och nuvarande presidenten i Georgien, Michaeil Saakasjvili som Svarte Petter i det drama vi nu upplever, men det var också ett georgiskt anfall som olyckligt inledde den pågående krisen.
Den ryske presidenten Dmitrij Medvedev menar, och med viss rätt, att det är Georgien som provocerat fram den nuvarande situationen. Ryssland vill samtidigt visa sin styrka. Ambitionen är att åter bli en supermakt.
Det finns ytterligare en dimension i det som nu sker. Ett Ryssland som rustar och tar för sig i världspolitiken kan även bli ett problem för Sverige och övriga Östersjöländer. Medan vi avlövar vårt eget försvar rustar Ryssland. Det är tydligt att Ryssland har geopolitiska ambitioner. Vilket land är det som nästa gång står på tur när man ska försvara den ryska befolkningens intressen.
I samtliga baltiska stater finns stora minoritetsgrupper av ryssar. Är nästa steg att konfrontera dessa länder? Eller varför inte Ukraina eller Moldavien? Var står då ett nedrustat Sverige och EU? Hittills har Putin med president Medvedev som verktyg lyckats spela ut de olika europeiska ledarna mot varandra.
Rysslands ambition är att stärka sitt inflytande i sitt närområde och det kan i fortsättningen ske med vapenmakt. Vad vi upplever är en fläkt av ett nytt kallt krig. Samtidigt som övriga världen måste konstatera att man i fortsättningen måste ta hänsyn till Ryssland och dess politik.