En chans till nystart

LANDSTINGET Vänsterpartiets glädjande besked om att man återupptar förhandlingarna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om ett fortsatt gemensamt styre i landstinget öppnar upp för konstruktiva samtal kring sammanhållningen i länet och hur man ska förverkliga vård på lika villkor för länets medborgare.

Förhandlingarna mellan S, V och MP kring ett eventuell fortsatt samverkan i landstingspolitiken har återupptagits.

Förhandlingarna mellan S, V och MP kring ett eventuell fortsatt samverkan i landstingspolitiken har återupptagits.

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2014-11-12 00:02
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har varit, och är fortfarande, en mycket turbulent tid i landstingspolitiken i Norrbotten. Vänsterpartiets överraskande besked för någon vecka sedan om att de avslutade förhandlingarna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om ett fortsatt styre i landstinget för att i stället föra samtal med alliansen och Norrbottens Sjukvårdsparti gjorde att hela havet kom att storma. Inte minst internt inom Vänsterpartiet. Kritiken mot hur Vänsterpartiets distriktsstyrelse hanterade frågan har varit hård.

För socialdemokratin verkar uppvaknandet ha varit ytterst brutalt. Det verkar som om Socialdemokraterna först i och med Vänsterpartiets besked om de avbrutna förhandlingarna verkar ha insett att det inte längre är en självklarhet att socialdemokratin ska få vara med och leda landstinget. Det uppvaknandet är ytterst välgörande för partiet, och kommer på sikt att lägga grunden för ett bättre förhållningssätt gentemot övriga partier och gentemot medborgarna.

Vänsterpartiets besked under söndagen om att man nu återupptar förhandlingarna med S och MP är mycket välkommet. För Vänsterpartiet var det också ett helt nödvändigt beslut att fatta. Hade Vänsterpartiet gått till val på att ett budskap om att man inte var nöjda med nuvarande landstingsstyre och ville söka nya former av samverkan hade situationen varit en annan. Men Vänsterpartiet gav aldrig någonsin uttryck för sådana tankar under valrörelsen. De väljare som röstade på Vänsterpartiet trodde att man röstade för en fortsatt rödgrön politik i landstinget, och då framförallt för en rödare profil på landstingspolitiken. Det är därför en nödvändighet för V att verkligen pröva ett fortsatt samarbete så långt som det är möjligt.

Att Vänsterpartiet återupptar förhandlingarna är en öppning för en verklig nystart för samverkan mellan de tre rödgröna partierna. Den slutsats man kan dra av de uttalanden som kommit från vänsterhåll under den gångna tiden är att samverkan mellan de tre partierna måste ske på lika villkor. De uttalanden som gjorts från socialdemokratiskt håll pekar mot att denna insikt även finns hos det socialdemokratiska partiet. Det är ytterst välgörande inför framtiden, och kommer att gagna de norrbottniska medborgarna.

I det pressmeddelande som Vänsterpartiet skickade ut på söndagen kan man läsa: "Vi vill ha ett mer demokratiskt styrt landsting, som inte toppstyrs via några få politiker i landstingsstyrelsen. Vi vill ha mammografin till alla våra kommuner! Vi vill öka resurserna för att minska den psykiska ohälsan i Norrbotten! Vi vill ha HBTQ-kompetens inom landstingets samtliga verksamheter och att alla människor ska bemötas utifrån sina förutsättningar – jämlikt och jämställt!”

Dessa krav kan inte på något sätt vara något problem för socialdemokratin att tillmötesgå. De demokratiska styresformerna inom landstinget måste omprövas fortlöpande. I nom landstinget, liksom inom flera kommuner, har centraliseringen av det politiska beslutsfattandet gått alldeles för långt. Den politiska toppstyrning som Vänsterpartiet talar om är tyvärr en realitet på många håll. Det finns därför anledning att pröva hur den politiska organisationen ska utformas.

Inte heller frågan om mammografiverksamhet i länets alla kommuner kan vara en fråga som tillåts lägga hinder för en samverkan mellan partierna. Att kvinnor erbjuds mammografi på lika villkor i hela länet har liksom skolfrågan i Piteå kommit att bli större än själva sakfrågan. Mammografin har kommit att stå som symbol för en likvärdig vård för länets alla medborgare. Beskedet från väljarna är tydligt i denna fråga, och därför borde det vara en självklarhet för S och MP att gå V till mötes på denna punkt. Det kan inte heller finnas någon skillnad i syn på behovet av resurser för att bekämpa den psykiska ohälsan eller i fråga om att öka HBTQ-kompetensen inom landstingets verksamheter. Det är frågor som alla de tre partierna står upp för och värnar.

Förutsättningarna för ett fortsatt trepartisamarbete och för en avsevärt tydligare rödgrön profil på landstingspolitiken är mycket goda. Norrbotten behöver mer av solidarisk och ansvarstagande rödgrön politik i landstinget – inte mindre.

S, V och MP måste se till att komma överens så att Norrbottens läns landsting får den stabila ledning som krävs för att kunna möta alla de utmaningar som landstinget står inför.

Läs mer om