För prick 10 år sedan skrevs det politisk historia. Under två hela dygn var Norrbotten föremål hela regeringens odelade uppmärksamhet. Samtliga statsråd och deras närmaste medarbetare besökte länet.
Det var ett unikt besök. Regeringsmöten utanför Stockholm och Harpsund förekommer sällan. I modern tid har det bara skett två gånger: I maj 2000 när S-regeringen förlade ett sammanträde till Malmö inför invigningen av Öresundsbron och 13–14 juni 2006 när dåvarande statsministern Göran Persson tog med sig hela regeringen till Norrbotten.
Det går inte att underskatta betydelsen av besöket. Dåvarande landshövdingen Per-Ola Eriksson och länets 14 kommuner gjorde ett hästjobb och imponerande program.
Några exempel:
o Kulturminister Leif Pagtrosky fick uppleva midnattssolen på Galtispuouda och biltestverksamheten i Arjeplog.
o Finansminister Pär Nuder och samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin fick se Rödbergsfortet, försvarsmuséet och kraftstationen i Boden.
o Utrikesminister Jan Eliasson spanade in det gränslösa samarbetet Haparanda-Tornio och Ikea-bygget.
o Näringsminister Thomas Östros åkte till Kiruna för att inviga Vattenfalls och gamla Banverkets nya ställverk och omformarstation.
Programmet säger en del om allt det som ryms i Norrbotten. Länet har allt från fantastiska skärgårdar till skogar och unik fjällnatur. Här finns tunga basindustrier men också småföretag inom upplevelse-, besöks- och turistnäringen. Här finns både utbyggda och orörda älvar. Här finns extrem glesbygd men även stadsmiljöer.
Här finns samisk kultur, Tornedalsteatern i Pajala, Filmpool Nord i Luleå, musikhögskolan i Piteå med mera – det vill säga ett rikt och mångfacetterat kulturliv.
Det är dock inte konstigt att allt detta ryms i Norrbotten. Länet är en bra bit av Sverige. Norrbotten är så stort som en fjärdedel av hela Sverige, trots att länet bara har knappt tre procent av landets befolkning.
Dessa människor och denna region skapar dessutom enorma värden som är till glädje för hela Sverige. Länets bruttoregionprodukt per invånare är den näst högsta bland de svenska länen, det är bara Stockholms län som ligger bättre till – än så länge. Under 2014 exporterades varor från Norrbotten till ett värde av hela 28 miljarder kronor.
Turismen i länet ökar snabbt och logiintäkterna är 30 procent högre per invånare här jämfört med riksgenomsnittet.
Om Norrbotten ska kunna fortsätta att leverera krävs emellertid att länet får sin del av statens satsningar på infrastruktur, utbildning, forskning och annat.
På samma sätt som 2006 krävs uppställning från statsråd och departement.
Dagens regeringschef Stefan Löfven behöver inte göra som Persson och kommendera alla statsråd till Norrbotten. Men det är viktigt att Löfvens regering medverkar till satsningar på Norrbotniabanan, Malmbanan, Luleå Hamn, E10 och andra utvecklingsprojekt i norr.
Det räcker inte med att bara lita till marknaden. Norrbotten är också beroende av regeringspolitiken.