En bolagshöger att lita på!

Piteå2006-05-26 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I ett par krönikor har jag diskuterat de nya moderaterna. För det första har jag hävdat att de nya moderaterna mest är en taktisk anpassning till väljarkåren. Moderaterna inser att de bara kan erövra makten om de uppträder lite mjukare i formerna.

För det andra har jag också konstaterat att moderaterna självfallet ändrat sig, men det har alla andra partier också.

I det stora hela har det politiska landskapet förändrats, genom globalisering och stora händelser, som att kommunismen fallit samman och socialdemokratin avsvurit sig socialismen.



Men att socialdemokraterna nuförtiden är ett socialliberalt parti ska inte tolkas som att arbetarrörelsen kapitulerat för nyliberalismen. Det är lika mycket nyliberalerna som tvingats inse att den offentliga sektorn inte bara är en tärande del av samhällsekonomin.

Den svenska välfärdsstaten har, när den väl trimmats av reformer och effektiviseringsåtgärder, blivit en viktig del av näringslivet. Utan företag stannar Sverige. Utan offentlig sektor stannar företagen.



Det kanske bästa exemplet på detta är barnomsorgen. En industrialiserad barnomsorg, på professionell pedagogisk grund, är en förutsättning för att näringslivet ska få arbetskraft, ett modernt familjeliv utvecklas och befolkningstillväxten tryggas.

Vad socialdemokraterna lyckats göra - på grund av att omvandlingstrycket tvingat dem att hitta pragmatiska lösningar på den ofentliga sektorns problem - är att förändra välfärdsinrättningarna så att de på en gång blivit mer hanterliga men samtidigt lika väl fungerande som någonsin.  Offentliga tjänster har blivit billigare och bättre.  



Således. Den främsta förklaringen till moderaternas ändrade profil är att socialdemokratin bytt ideologisk inriktning och tydligt markerat detta med att skriva om sitt politiska program så att de socialistiska fraserna städats undan.

Men samtidigt har (s) gjort den offentliga sektorn mer effektiv. Det har lett till att högern tvingats inse att exempelvis sjukvården bör betraktas som en möjlighet till lönsam industriell verksamhet, inte som ett hål i plånboken.



Vård och omsorg är inte enbart en kostnad, utan något som går att sälja till kunder, på samma sätt som cyklar eller hårklippning. Sjukvård går till och med att göra till en exportnäring.

Förr menade moderaterna att den offentliga sektorn skulle skäras ner för att näringslivet skulle kunna växa som det förtjänade, och folk få bestämma över sina egna slantar. Nu handlar det om att industrialisera en offentlig verksamhet. Att skapa tillväxt inom sektorn, inte bara utanför. Och att låta medborgarna få ut mer av sina pengar.



Om socialdemokratins framstöt mot kapitalismen följde taktiken att inte socialisera ägandet utan funktionerna, så kallad funktionssocialism, kan vi säga att moderaterna gör ungefär lika, de behåller det offentliga skalet, men privatiserar delar av verksamheterna, systemskiftet blir en funktionsprivatisering. Är det något nytt? Nej, det är snarare en ny politisk utformning av gamla traditionella högerståndpunkter. Moderaterna är alltjämt en bolagshöger som ser till näringslivets bästa. När det som är bra för näringslivet förändras måste också moderaterna ändra sig.



 
Läs mer om