En bok att läsa - efter valet
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Leijonborg rapporterar sin egen ängslan, att svenskar är oroliga, att alla som har känningar i framtiden känner nervositet över vad som komma skall när Kina reser sig, Indien följer efter och Slovakerna tar det postindustriella språnget. Däremot har han glömt Brasilien, som nu också av allt att döma är på G.
Det finns ingen anledning att ifrågasätta Leijonborgs ambitioner att lyfta fram frågan om Sveriges industriella framtid i skuggan av turboekonomierna. Men samtidigt kommer boken lagom till valrörelsen i syfte att göra det som i PR-kretsar brukar kallas "problemförstärkning".
Läget är ungefär följande för folkpartiet (och Alliansen): Sverige går som ett spjut. Socialdemokraterna och stödpartierna har massor av pengar att ösa över väljarna. Alliansen vill inte vara sämre utan presterar också långa listor över samhällsproblem som kräver skattebetalarnas pengar. Vi står inför en reformvalrörelse där partierna kommer att tävla med varandra om att vara Alla Goda Gåvors
Givare.
I det läget är det svårt för folkpartiet att ifrågasätta regeringen. Om allt går bra, vad då klaga över? Om de inte vill återvända till 1960-talets folkpartistiska paroller, "Stärk Oppositionen"? Strategin blir då att förstärka oron för framtiden. Hur ser det egentligen ut runt hörnet?
Lars Leijonborg beskriver hur den geopolitiska mittpunkten på jordklotet flyttar bort från Europa, till andra länder som Kina och Indien vilka nu reser sig som industriella jättar och hotar att sopa bort Sveriges - och Europas - industriella bas.
Kineser och indier jobbar mer än vi, är billigare och ganska snart smartare i allt vad de företar sig. Snart börjar de shoppa upp svenska nyckel-
industrier och vi får se oss förpassade till historiens sophög.
Leijonborg citerar Karl Marx, Richard Florida, Adam Smith och Göran Persson. Och mitt i all oro över att historiens krafter nu är på väg att skölja bort oss från kartan snyter Leijonborg fram ett politiskt åtgärdsprogram. Helt enligt formulär 1A. Sälj först problemet ("oro") och sedan lösningen.
Leijonborg tror att vi har större chans att klara oss om exempelvis skolbarnen lär sig läsa, skriva och räkna ordentligt. Han tycker att fler ska jobba och välfärdssystemet trimmas, han vill ha fler entreprenörer och företag. Och så vidare.
Socialdemokrater som vill vinna valet gör rätt i att inte läsa Leijonborgs bok, utan istället ägna sig åt att förstärka bilden av att allt går med öppna spjäll.
Men socialdemokrater som vill vara med och bygga landet efter valet bör skaffa boken och ta en titt någon gång i slutet av september när regeringen Persson ska ta nya tag. Det är nämligen antagligen åter så att folkpartisterna identifierar de problem och lösningar som socialdemokraterna senare skall genomföra.