Lars Lindgren, ordförande för fackförbundet Transport (som organiserar ungefär 51 000 lastbilschaufförer, taxichaufförer och andra arbetande i tranportbranschen), skräder inte orden.
"SD har visat sitt rätta ansikte. Måtte nu alla arbetare som tänkt rösta på dem inse vilket arbetarfientligt skitparti de är", säger Transports ordförande Lars Lindgren till tidningen Arbetet.
Skälet till detta starka uttalande är att Sverigedemokraterna bildar gemensam front med allianspartierna mot regeringens förslag om att den offentliga sektorn ska ställa krav på kollektivavtalsenliga villkor vid upphandling.
"Det är hög tid att sätta stopp för möjligheten att upphandlingar vinns genom att ha låga löner, dåliga -arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö. I Sverige ska arbetstagare jobba under schyssta villkor”, förklarade statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) i ett gemensamt uttalande, i våras.
Tyvärr är det befogat. I de senaste årens nyhetsflöden har vi kunnat se flera uppseendeväckande exempel på lönedumpning i samband med offentliga upphandlingar.
När färdtjänst upphandlades i Stockholm hade lönerna dumpats till 27 kronor i timmen som lägst, enligt Sveriges Radios granskning.
När Skatteverket kontrollerade städbranschen låg de lägsta lönerna på 11 kronor i timmen!
Dagens Arena har rapporterat om kommuner och landsting som anlitat bemanningsföretaget Orange där utländska hyrsjuksköterskor tjänat 18 kronor i timmen!
Det är lönenivåer som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad. Ingen kan leva ett anständigt liv i Sverige med sådana löner. Det är dessutom inte bara ett fackligt intresse att stärka kollektivavtalens ställning vid offentliga upphandlingar. Det är lika mycket ett intresse för alla schyssta företag som anstränger sig för att följa svenska kollektivavtal och ge sina anställda vettiga villkor. Sådana aktörer slås ju ut när mindre seriösa företag vinner offentliga kontrakt genom att dumpa priser (och därmed också löner).
Även Kommunals jurist Oskar Taxén reagerar starkt och konstaterar att den nuvarande utvecklingen slår både mot både löntagarna och konkurrensvillkoren för näringslivet.
"Det här är en provokation mot de städare som tvingas arbeta för 27 kronor i timmen – och seriösa företag kommer inte heller i fortsättningen kunna vinna offentliga upphandlingar", säger han till tidningen Arbetet.
De borgerliga partierna och SD frestas naturligtvis av att ge Socialdemokraterna och den rödgröna regeringen en knäpp på näsan.
Från borgerlig synpunkt är det ju kul med tidningsrubriker och tv-inslag som beskriver regeringen som förlorare. Det är dock inte Stefan Löfven eller Ardalan Skekarabi som är förlorarna. Det är vanliga svenska arbetare som blir de stora förlorarna.
Politiken är inte bara ett simpelt maktspel. De beslut som tas i riksdagen påverkar faktiskt om villkoren och vardagen för vanliga människor. Med regeringens förslag hade den sociala dumpningen inom städbranschen, färdtjänsten och delar av byggbranschen kunnat stoppas efter årsskiftet. Nu riskerar osäkerheten att bestå. Det bäddar för fortsatt dumpning av löner och arbetsvillkor.