Elsanera Sverige!

ENERGIPOLITIK. Elkunderna tvingas betala överpriser. Det vill regeringen stävja genom att ta pengar från producenterna och ge till konsumenterna. En Robin Hood-politik som hushållen i slutändan lär få betala. Andra lösningar som stärker konsumenternas makt måste till.

Piteå2006-03-24 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Avregleringen av elmarknaden blev inte vad den var tänkt att bli. Elpriset steg istället för att sjunka. Orsaken är tämligen glasklar. Tre storproducenter, Vattenfall, Fortum och Eon, bestämmer priset och ingen är intresserad av att spela rollen som prispressare.

Bolagen gör fantastiska vinster. Statliga eljätten Vattenfall använder övervinsterna till att, bland annat, göda sina direktörer med närmare 10 miljoner kronor i bonusar vid sidan om väl tilltagna löner. Det är inte anständigt för ett statligt bolag och när samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin vill belägga kraftproducenterna med straffskatt och använda den till att sänka hushållens elskatt vill man stå upp och ropa: Ja! Hurra!

Men eftertankens kranka blekhet kommer snabbt. El måste vi ha och kraftbolagen är experter på att skyffla över alla kostnader på hushållen och därtill växla upp dem. Se bara på vad som hänt med de gröna elcertifikaten och utsläppsrätterna. Straffskatten kommer garanterat på elräkningen, för säkerhets skull riggad. Mona Sahlins vackra tanke kan mycket väl leda till ännu dyrare el för hushållen och ännu högre övervinster för kraftbolagen. Kanske betalar vi redan nu de två miljarder kronor regeringen plockat ut från kärnkrafts- och vattenkraftsproducenterna för att ge till hushållen som lämnar direktverkande el till förmån för vattenburen värme.



Men konverteringen från direktverkande el till vattenburen värme gör det ändå möjligt för hushållen att minska elberoendet. Och det är bästa sättet för att få ned elpriset och sänka
boenekostnaden. Precis som regeringen satsar på att göra Sverige oberoende av oljan, bör den satsa på att kraftigt minska hushållens beroende av eljättarna. Elsanera Sverige. Rikta insatserna mot konsumenterna istället för mot producenterna. Det är staten och regeringen skyldig medborgarna efter allt trixande med energipolitiken.

Vem kom på att husen skulle värmas med direktverkande el och inte ens förses med skorsten så att en alternativ värmekälla lätt kunde sättas in? Ja, inte var det husköparna i alla fall. Det var vad som rekommenderades från staten och från hussäljarna. Sverige hade ju så gott om el på 70-talet. Och det var billigt. Och det var enkelt. Och det var bekvämt.



Ge oss alternativa energi- och värmekällor och teknik som gör det enkelt och effektivt för oss att styra elförbrukningen. Högkvalitativ teknisk utrustning. Inga miserabla värmeåtervinningsaggregat. De här tankegångarna finns med i regeringens nationella program för energieffektivisering och energismart byggande som överlämnades till riksdagen på onsdagen.

Där finns också andra åtgärder för att stärka kundernas ställning på energimarknaden och bättre övervakning av konkurrensen på elmarknaden utlovas. Allt detta låter bra, men också traditionell kosmetika som inte påverkar de grundläggande felet. Vem blir gladare av att bättre förstå elräkningen om elpriset är lika högt och högre?



Att utveckla ny teknik tar tid, men energikonsult Roger Fredriksson i Umeå har ett förslag som snabbt skulle kunna leda till lägre elpriser. Nämligen att certifiera alla som säljer el. Då skulle betydligt större volymer elkraft omsättas på elbörsen Nordpool och göra det svårare för eljättarna att manipulera priset. Det skulle leda till lägre börspris och i slutändan rättvisare konsumentpris.

Läs mer om