"Elit" får det absolut inte heta
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vad jag kan förstå är detta en "elitskola". De 12 bästa i landet, det luktar elitism lång väg!
"Hu så hemskt!" säger nu alla skolflummare, framför allt inom socialdemokratin. "Profilskolor" kan vi ha, men de får absolut inte heta "elit". Ty då luktar det sortering och utslagning och toppning och pest och kolera. I varje fall om det rör något annat än fotboll, orientering eller bandy ...
Därför gick det som det gick när skolminister Björklund lanserade sina funderingar om "elitklasser". Socialdemokraterna reagerade med ryggmärgen enligt principen om att allt som Majoren säger är man negativ till. Och om ordet "elit" nämns är det inte heller koscher. Trots att socialdemokraterna själva varit med och öppnat upp för lite variation i skolutbudet så blev det ett stort Njet från rörelsen.
Alliansen är bara att gratulera. De har fått exakt den bild av en skolflummig socialdemokrati som den vill ha. Även om Mona Sahlin inte sagt sig vara mot förslaget, har alla andra i partiet och rörelsen lyckats signalera att de nu tar avstånd från en ordning som de själva egentligen också bejakat.
Socialdemokraterna bör fundera över hur deras skolprofil presenteras. Skolan är en av de avgörande frågorna om valet 2010 ska kunna vinnas, om partiet vill ha med sig medelklassen eller inte.
Mona Sahlin har därför också indikerat att hon vill förändra skolprofilen, bort från skolflummet till mer kunskapsskola. Om det överhuvud uppfattades av väljarna så är det arbetet nu förgäves. Det bådar inte gott inför framtiden.
På någon blogg läste jag en sur sosse som skrev att skolan minsann inte skall vara något "individuellt identitetsprojekt". Men det fina med skolan är just att den både är individuellt och samhälleligt nyttigt. OM det finns utrymme för variationer beroende på människors olika förutsättningar och intressen.
Det är inte skolpolitiker, ministrar, pedagogfuxar eller andra som ska bestämma hur eleverna ska få sin tillvaro ordnad. Det är föräldrar och elever som ska ha första ordet. Skolan ska inte vara till för staten, politiken och överheten, utan vara en resurs som ställs till medborgarnas förfogande. Den friheten ska inte offras för höga principer om jämlikhet eller rättvisa eller nationens överlevnad eller folkets själsliga förkovran eller vad det nu har varit för argument som använts för att ge staten rätt till barnens själar.
Det handlar, som det brukar heta, om människosyn. Om staten tvingar alla att skaffa sig en utbildning så ska det också finnas ett visst mått av frihet inom detta tvång. Annars blir det slaveri på riktigt - och i värsta fall en röst på Major Björklund rimlig.
Men Mona Sahlin har fortfarande ett par år på sig att sätta kyrkan mitt i byn.