Elchock istället för prisstopp

ELPRISET. Vattenfall vadar i pengar och i november lovade koncernchefen Lars Josefsson att det skulle vara slut på elprishöjningarna. Det kunde till och med bli fråga om sänkningar. I verkligheten har elpriset stigit till rekordnivåer.

Piteå2006-03-01 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vattenfall har många goda år bakom sig, men fjolårets resultat slog alla rekord hittills. Då steg vinsten efter skatt till 20,5 miljarder kronor. Ett lyft på 113 procent jämfört med 2004 som också var ett rekordår. Rörelsevinsten steg till 27,7 miljarder kronor och Vattenfall utklassar därmed de flesta andra svenska företag. Att företag tjänar pengar är inget fel, men att företag i en påstådd krisbransch gör vinster i den här klassen är sannerligen märkligt.

Med "krisbransch" menas i det här fallet att det är brist på den efterfrågade varan, alltså el, på grund av torka och kyla och därtill effektbrist, det vill säga ledningarna räcker inte till för att överföra elen till brukarna.



Att elföretagen av det skälet tvingas höja priset kan konsumenterna acceptera. De kan också acceptera, om än med gnisslande tänder och knutna händer, att elpriset stiger på grund av elcertifikat och utsläppsrätter. Investeringar i bättre miljö vars kostnader regeringen och dess samarbetspartier högst medvetet lagt på elbolagen som enkelt kan skicka räkningen vidare till konsumenterna. De måste ju ha sin el till värme, belysning och matlagning.

Industrin går i princip fri. Pappersbruken exempelvis, kan till och med tjäna pengar på miljöpolitiken, genom att sälja elcertifikat och utsläppsrätter.



Allt detta kan konsumenterna förstå och
acceptera om det inte vore för att Vattenfall, Fortum och Eon samtidigt gör rekordvinst på rekordvinst. När boksluten ramlar in med osannolika vinster, löneförhöjningar och bonusar till eljättarnas chefer, då inser konsumenterna att här finns minst en hund begraven.

Om det vore elbrist, effektbrist, utsläppsrätter och elcertifikat som höjer priset på el, borde eljättarna gå ungefär jämnt upp eller göra resultat i nivå med tidigare år, då tillgången på el väl fyllde efterfrågan och elcertifikat och utsläppsrätter ännu inte var uppfunna. Så borde det vara, men så är det inte. Alla negativa faktorer till trots höjs vinsten med över 100 procent! Är det så konstigt då om konsumenterna misstänker att de blir uppskörtade?



Januari månads genomsnittliga elpris på Nordpool var 37 öre per kilowattimme (kWh). Det är 78 procent över medelpriset samma månad 2005. Rekordens rekordår i fråga om vinst. Och elen blir bara dyrare. Februaripriset kommer att ligga över 40 öre. Eljättarna bäddar för nya rekordvinster och nya uppköp. Girigheten vet inga gränser.

I dagarna får energiminister Mona Sahlin energimarknadsrapporten som, på regeringens uppdrag, gjorts av Energimyndigheten och Finansinspektionen. Det ska bli oerhört intressant att se vad utredarna kommit fram till. Är slutsatsen att marknaden fungerar och allting är som det ska, då är det hög tid att bereda väg för en konsumentmakt värd namnet.

Läs mer om