Regeringen har lanserat ett småföretagarpaket. För att underlätta för fler enmansföretagare att våga ta steget att anställa sänks arbetsgivaravgiften för den första anställda.
”Förslaget innebär att enskilda näringsidkare som inte har haft någon anställd under 2016 och som anställer en person från 1 april i år bara ska betala ålderspensionsavgiften till den anställde under de tolv första månaderna”, säger Hannah Bergstedt, Piteå, S-ledamot i riksdagens skatteutskott.
Hur långt initiativet räcker återstår att se. Men det går att ha vissa förhoppningar. Det finns omkring 800 000 enskilda näringsidkare utan anställda, därav cirka 260 000 med aktiv verksamhet. Om bara tio procent av dessa aktiva enskilda näringsidkare tar steget att anställa en person så handlar det om 26 000 nya jobb.
Hanna Bergstedt tror även att detta så kallade ”växa-stöd” har extra stor betydelse för lands- och glesbygden.
”Inom jordbruk, skogsbruk och fiske finns många enskilda näringsidkare utan anställda för vilket växa-stödet kan bli särskilt relevant. Det kan komma att påverka många näringsidkare i Norrbotten positivt vilket känns extra roligt”, säger hon.
Bland de borgerliga partierna och ledarskribenterna möts förändringen inte av några jubelrop. De kör på i sina gamla invanda hjulspår och beskriver den S-ledda regeringen som företagar- och tillväxtfientlig. Men de borgerliga argumenten motbevisas av verkligheten.
I både Affärsvärlden och Svenska Dagbladet, som verkligen inte är några socialdemokratiska propagandaorgan, kan vi läsa rubriker om att "Sveriges ekonomi går som tåget".
Sysselsättningen och investeringarna ökar. Bruttonationalprodukten växer. Exporten tar fart.
Allt är självfallet inte den nya regeringens förtjänst. Men den nya politiken påverkar förutsättningarna för jobb och tillväxt. När det investeras mer i järnvägsunderhåll, bostadsbyggande och skolor stärks arbetsmarknaden.
Tag bara det enorma kunskapslyftet. Regeringen aviserar 50 000 utbildningsplatser inom bland annat komvux, yrkesvux och yrkeshögskolan. Dessutom sker den första större utbyggnaden på tio år av högskolor och universitet. Det blir fler permanenta utbildningsplatser över hela landet. Det innebär ett lyft för både enskilda individer och regioner. Men det betyder även att svenskt näringsliv får tillgång till mer välutbildad arbetskraft.
Eller tag de tio miljarder kronor som tillförs Sveriges kommuner och landsting från och med 1 januari 2017.
En väl fungerande social infrastruktur (skolor, äldreomsorg och annat) har betydelse även tillväxt- och näringslivsklimatet i riket.
Även företagen och företagarna är beroende av att barnen får en bra skolgång, att åldringarna kan känna trygghet och att infrastrukturen fungerar.
Det betyder verkligen inte att alla problem är lösta efter knappt två år med rödgrönt styre. En S-ledd regering kan aldrig nöja sig med att arbetslösheten faller från åtta till sex procent. Målet måste vara arbete åt alla. Men den borgerliga skräckpropagandan om att regeringen slår undan benen för jobb och företagande faller platt till marken.
Ekonomiska hårdfakta talar för sig själv. Som sagt: Sverige går som tåget.