Dyrt, onödigt och riskabelt
SÅGNING. Den borgerliga alliansens storvulna "jobbmanifest" sågas brutalt av arbetsmarknadsforskare. Det är dyrt och det är skadligt. Dessutom ökar sysselsättningen i snabb takt och det är ungdomarna som får de nya jobben, visar purfärsk SCB-statistik.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Allt detta står för drygt två tredjedelar av arbetsgivaravgiften och det är rätt mycket pengar. En kollektivanställd med 15 000 kronor i månadslön, borde ha ut ytterligare 3 400 kronor före skatt om han eller hon själv ska betala in de här avgifterna. Den ordningen fanns förr, när vi hade källskatt. Det har vi inte längre. Arbetsgivaren sköter inbetalningarna.
Fredrik Reinfeldt & Co lever i föreställningen att arbetsgivaravgifter är något man kan både ha och vara utan. Arbetsmarknadsforskare är inte imponerade. Den borgerliga alliansens förslag får tummen ned. "Det innebär en hög risk att subventionera en grupp där de allra flesta ändå klarar sig ganska bra. Det låter som ett väldigt dyrt förslag", säger Anders Forslund, docent och biträdande chef vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU till Dagens Industri.
Den borgerliga alliansens förslag är inte bara dyrt, det är också synnerligen vanskligt. Vad händer med dem som är under 19 år? Men framför allt; vad händer med dem som är 25 år fyllda? De som är på väg att bilda familj. Risken är uppenbar att de konkurreras ut av den som fortfarande är 24 år och yngre.
Anders Forslund hävdar att den allra största delen av reformkostnaden är ett slag i luften. Att allt tal om ungdomars svårighet att ta sig in på arbetsmarknaden är en myt. De allra flesta klarar sig bra utan stöd. Det stora problemet, enligt Forslund, är istället att de ungas intåg på arbetsmarknaden dröjer så länge och det beror i sin tur på att de kommer sent in på högskolan och sent ut.
En grupp kan ha nytta av sänkta lönekostnader. De som lämnar gymnasiet med ofullständiga betyg.
SCB:s statistik, som presenterades i går, torsdag, är ett kvitto på att Anders Forslund har rätt i sin analys. På ett år har de sysselsatta ökat med 121 000 personer och 50 000 av dem är ungdomar mellan 16 och 24 år. Att den öppna arbetslösheten ändå är hög beror på att ungdomskullarna växer. Jämfört med förra sommaren har Sverige fått 30 000 nya ungdomar. Fantastiskt. Vilken gåva.
95 000 ungdomar är öppet arbetslösa. En minskning från 17 till 14 procent på ett år. Det är trots allt väldigt många och på torsdagen presenterade socialdemokraterna nya satsningar på ungdomar, i väntan på en fast anställning. Minst 3 000 nya platser inom arbetsmarknadsutbildningen, anställningsstöd med 350 kronor per dag till ytterligare 5 000 ungdomar och ytterligare 10 000 med funktionshinder ska få anställning med lönebidrag inom Samhall.
Senkommet, men välkommet. Konjunkturen går på högvarv och jobben kommer. Sysselsättnings- kurvan pekar rakt upp. Nu handlar det om att skola in de unga, arbetslösa på en arbetsmarknad som förmodligen hotas av brist på arbetskraft. Men alla kvalar inte in på den ordinarie arbetsmarknaden. Dem är det samhällets skyldighet att ta ansvar för.