Dyrare bolån med borgerlig regering

RÄNTEHÖJARE. Den 14 mars skrev PT:s ledaravdelning att Alliansens beslutade utförsäljning av statliga räntepressaren SBAB gör bolånen dyrare. Konsumentverket, Konsumenternas bank- och finansbyrå, Dagens Nyheter och raitinginstitutet Standard & Poor är inne på samma linje. Men det ändrar inte borgarnas inställning.

Piteå2006-04-07 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Bolånebanken SBAB är ett av de sju statliga företag som står på den borgerliga alliansens utförsäljningslista. Detta bolag har verkat som en prispress på en kreditmarknad där i stort sett noll konkurrens rådde fram till 1996. Fåmansvälde härskade och storbankerna kunde ta ut i stort sett vilka räntor som helst och göra fantastiska vinster.

Statligt ägda SBAB såg att här fanns marginaler att plocka, gick in med den medvetna strategin att sänka låneräntan och lyckades också i sin målsättning, till gagn för alla bolånekunder, även om de inte bytte bank. Med SBAB:s räntevillkor i näven har kunden kunnat sätta press på "sin" bank.



Statligt ägande kan vara det som gett jämförelsevis lilla SBAB samma kreditvärdighet som storbankerna och gjort att den lilla bolånebanken kunnat låna upp pengar för vidare utlåning till samma räntekostnad som storbankerna.

Men medan SBAB har använt sin höga kreditvärdighet och därmed lägre upplåningskostnader till att sänka bolåneräntan, har storbankerna sugit ut så mycket som möjligt av sina bolånekunder.

I DN:s jämförelse ställs SBAB mot Spintab och skillnaden i räntemarginal har varit stor de senaste fem åren, men sedan Spintab på allvar gav sig in i räntekriget närmar sig de två varandra. SBAB:s påslag var 2005 i snitt 0,76 procent mot Spintabs 0,87 procent. En till synes obetydlig skillnad, men om man betänker att skillnaden är elva räntepunkter och att varje räntepunkt (hundradel) motsvarar 100 000 kronor mer i intäkter per utlånad miljard, inser man att det snabbt blir fråga om stora pengar.

Genomgången visar att Spintab skulle ha tagit ut 187 miljoner kronor mer i ränta av kunderna 2005 än vad SBAB gjorde på samma summa. Vilka summor handlar det då inte om när ränteskillnaden är en procent (100 punkter) och drygt det? Låntagarna är de som står för kalaset.



Konsumentverkets banksakkunnige, Vilhelm Nordenankar, anser att det finns risk för att hushållens boendekostnad ökar om den statliga prispressaren SBAB privatiseras. Av samma åsikt är man på Konsumenternas bank- och finansbyrå. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor är inne på samma linje och DN Ekonomi skriver helt sonika "Räkna med dyrare bolån om SBAB säljs, som de borgerliga partierna kommit överens om att göra om de vinner valet".

Den borgerliga alliansen låter sig dock inte avskräckas. Med en papegojas envishet upprepas att statligt ägande är skadligt. För att citera de borgerligas taleskvinna i näringslivsfrågor, folkpartisten Eva Flyborg: "Det är alltid skadligt för marknaden att ha statligt ägda bolag".



Skadligt för marknaden ja, men inte för hushållen och konsumenterna. För dem är det oerhört farligt med en marknad som tillåter oligopol - monopolets halvsyskon. Just det som rådde innan statliga SBAB klev in på bolånemarknaden.

Att hushållen tjänat på att en statlig bolånebank pressat räntorna är emellertid inte något som kan rucka på borgarnas fatalistiska ideologi att privatägt alltid är bäst, även om kunden får betala ett högre pris. Nu tror inte Eva Flyborg att priset på bolån alls påverkas av att SBAB säljs ut. Om inte ägandet har någon betydelse, hur kommer det sig då att ingen privatägd bank kom på att sänka sina marginaler och pressa bolåneräntorna innan den statliga bolånebanken dök upp på marknaden?



Med en Riksbank pigg på att höja styrräntan med motiveringar som "underliggande inflation", synlig endast för ett fåtal invigda, och en borgerlig regering som säljer ut en prisbelönt räntepressare går bolånekunderna på natttunn is.

Läs mer om