Dörren står fortfarande öppen

BACKAR. Mona Sahlin backar nu från sitt beslut att stänga dörren för Lars Ohly för en enad vänsterkoalition inför valet 2010. Det var bäst så. Kritiken har varit hård ute i den rörelse som Mona Sahlin sagt sig vilja lyssna på innan hon går till beslut.

Efter några dagar med olika besked meddelar nu Mona Sahlin att dialogen med vänsterpartiet om en trepartisamverkan inför valet 2010 fortsätter. Dörren är inte stängd.

Efter några dagar med olika besked meddelar nu Mona Sahlin att dialogen med vänsterpartiet om en trepartisamverkan inför valet 2010 fortsätter. Dörren är inte stängd.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Piteå2008-10-11 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Frågetecknen kring vänsterpartiet har handlat om dess ekonomiska trovärdighet. Vänsterpartiet ansågs kunna bli en belastning i ansträngningarna att erövra den politiska makten från alliansregeringen. Mot detta kan sägas att många socialdemokrater är misstänksamma mot miljöpartiet, som knappast rosat marknaden när det gäller arbetsrätten och synen på fackföreningsrörelsen. Den fackliga kritiken mot uppgörelsen med miljöpartiet har därför kommit som ett brev på posten. Både från LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin som från en rad förbundsordföranden.

Sekos ordförande Janne Rudén och Handels ordförande Lars-Anders Häggblom skriver i en gemensam debattartikel att socialdemokraterna borde ta ett steg åt vänster istället för att ställa in sig i den av partier så tätbefolkade mittfåran. Byggnads ordförande Hans Tilly vill helst se att samtliga
oppositionspartier ska delta i det långsiktiga samverkansarbete som nu påbörjas.
Kommunals ordförande Ylva Thörn vill heller inte stänga några dörrar samtidigt som hon håller med Mona Sahlin att det inte går att samarbeta med vänsterpartiet om de inte förändrar sin syn på den ekonomiska politiken, men med vänsterpartiet utanför samarbetet ser hon en risk att människor med låga inkomster och kvinnor inte känner att de har ett riktigt bra alternativ att rösta på. Något som kan gynna vänsterpartiet.
Lägg därtill att fem SSU-distrikt , med Malmödistriktet i spetsen, går till hårt angrepp mot miljöpartiet och frågar sig varför inte de socialdemokratiska partimedlemmarna fått vara med och säga sitt om samarbetsplanerna. Dessutom har en namninsamling satts igång för att samla de
6 500 medlemsnamn som krävs för att partistyrelsen tvingas ta beslut om en medlemsomröstning i samarbetsfrågan. Nu slipper man samla namn. Reträtten är redan gjord och dörren är åter öppnad för Lars Ohly.

Redan i ett uttalande från socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog på torsdagen framgick det inte som en omöjlighet att Lars Ohly kan tas till nåder om han ställer upp på de budgetregler som riksdagen enats om.
Nu lär alltså dialogen mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet fortsätta. Vad miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson anser om dessa turer vet vi ännu inget om, men visst kan s-omsvängningen till en del komplicera förutsättningarna för att samla ett kraftfullt vänsteralternativ inför valet 2010.

Mona Sahlin är en politisk taktiker, men ibland kan taktiken bli alltför utstuderad och slå tillbaka. Självfallet ville hon med utspelet om s-mp-uppgörelsen ta udden av alliansregeringens möte den 20 oktober i Varberg och det eviga tjatet om vem hon och socialdemokraterna ska samarbeta med. Den förra tyska regeringen bestående av socialdemokrater och de gröna har säkert varit förebilden när man fastnat för ett s-mp-samarbete.
Egentligen finns ingen anledning att forcera fram ett samarbete mellan de tre vänsterpartierna. För socialdemokraterna är det viktigt att frågor av denna dignitet förankras i rörelsen. Nu kom beskedet om enbart en samverkan med miljöpartiet för många som en blixt från klar himmel. Få ute i partiorganisationerna var informerade om att utspelet skulle komma just nu.

Nu fortsätter förhandlingarna med vänsterpartiet. Tids nog får vi veta om Lars Ohly och vänsterpartiet också kommer med på vänsterallianståget.