Domen är viktig ur flera aspekter

KRIGSBROTT För första gången sedan andra världskrigets slut har en före detta statschef dömts av en internationell domstol. I torsdags förklarade Specialdomstolen för Sierra Leone att Liberias före detta president Charles Taylor är skyldig till brott mot mänskligheten och krigsbrott.

Liberias förre president Charles Taylor förklarades skyldig av Specialdomstolen för Sierra Leone, en dom som kommer att skrämma andra diktatorer runt om i världen.

Liberias förre president Charles Taylor förklarades skyldig av Specialdomstolen för Sierra Leone, en dom som kommer att skrämma andra diktatorer runt om i världen.

Foto: Peter Dejong

Piteå2012-04-27 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Straffet kommer att meddelas om cirka två månader men alla initierade räknar med att den 64-årige ex-presidenten kommer att få tillbringa resten av livet bakom galler. Specialdomstolen har tidigare utdömt straff på upp till 52 år och då har det varit fråga om personer på en betydligt lägre nivå än Taylor.

Domen är viktig ur flera aspekter. Det är avgörande att det skipas rättvisa i Sierra Leone så att landet kan gå vidare och utveckla de demokratiska institutionerna. De döda kan inte väckas upp och de stympade får inte sina kroppsdelar tillbaka. Men världssamfundet har ställt sig på de drabbades sida: det som gjordes mot er var orätt. De ansvariga för dödandet, tortyren, våldtäkterna och alla andra grymheter får hårda straff.

Samtidigt är domen mot Charles Taylor en varning till andra krigsherrar, militärer och presidenter. I dag kan ingen smita undan ansvar, exempelvis genom att tala om att det handlar om inre angelägenheter eller att kampen mot terrorismen kräver extraordinära insatser. Brott kan på ett helt annat sätt än tidigare dokumenteras och det finns en starkare vilja än tidigare att ställa misstänkta ex-ledare inför rätta, vilket också efterspelet till konflikten i det forna Jugoslavien visar.

Med all säkerhet följdes processen i Haag med särskilt intresse i Syriens huvudstad Damaskus. Regimen i landet har satt in stridsvagnar mot den egna befolkningen och pulvriserat bostadskvarter. Många tusen har dött i frihetskampen. FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan har lanserat en plan för vapenstillestånd som regimen systematiskt bryter emot och det är uppenbart att FN:s kontrollanter vilseleds av regimen. Snart måste tålamodet med Syrien vara över och FN måste agera tuffare. Hittills så har regimen i Ryssland lyckats bromsa effektivare insatser mot bundsförvanten Syrien men cynismen i Kreml lär även den ha en gräns. Det handlar för FN:s del inte bara om att rädda livet på syrier utan också om att värna världsorganisationens status. President Bashar al-Assad inser förstås att han riskerar att ställas inför rätta, precis som nu Taylor. Och om Taylor befanns skyldig talar mycket för att även al-Assad riskerar att fällas. I grunden står de två för samma cyniska politik.

Det finns ytterligare ett antal kandidater runt om i världen som kan bli aktuella för juridiska processer och alla vet nu att de också kan drabbas av den internationella rättvisan. Ingen går säker. Juridiken gör inte halt inför personer som tidigare haft framstående uppdrag.