Döden kommer tidigare till norr

OHÄLSA. Förr hette det sjukdom, nu heter det ohälsa. Låter inte lika farligt, men är absolut dödligt. I Norrbotten dör människor i förtid av ohälsa. Arbetslöshet är farligt, men låga löner och tungt arbete dödar också, visar gamla och nya studier.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2008-11-13 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Hellre fattig och frisk, än rik och sjuk. Självklart om valet vore så enkelt. Emellertid finns det ingen naturlag som kompenserar den fattige med god hälsa och långt liv, medan den rike får betala sitt överflöd med sjukdom och kortare liv. Det förhåller sig alldeles tvärtom.
Rikedom genererar välstånd på alla fronter, medan fattigdom och ohälsa går hand i hand och leder människan till en för tidig grav. Det är inget ordspråk. Det är vetenskapligt bevisat. Flera gånger om.

Statens folkhälsoinstitut har studerat sambandet mellan hälsa och ekonomi i Sveriges kommuner och funnit att det är starkt. Medborgarna i kommuner med hög arbetslöshet och låga medelinkomster är mer sjukskrivna, har kortare medellivslängd och högre dödlighet orsakad av lungsjukdomar och alkohol.
Boende i kommuner med låg arbetslöshet och höga medellöner har motsatt utveckling. Välmågan finns framför allt i västra och södra Sverige, medan den dystra statistiken hör hemma i norr. Sämst står det till i de nordliga inlandskommunerna.

SCB:s studier kommer till samma slutsats. Befolkningen i norra Sverige har ett kortare liv än de boende i södra delen av landet. Så har det varit under hela 1900-talet. Det är bara de livsförkortande dödsorsakerna som varierat. Förr var det tuberkulosen som ändade livet, nu är det hjärt- och kärlsjukdomar. Kortast är livet i Norrbotten. Längst i Halland. Skillnaden ligger på drygt två år.
På kommunnivå är skillnaden dramatisk. I Jokkmokk med hög arbetslöshet och låga inkomster är medellivslängden knappt 76 år. I rika Danderyd nästan 84 år. En skillnad på åtta år!

Hög arbetslöshet och dålig ekonomi går som en röd tråd genom den dystra statistiken. Människorna härjas till kropp och själ av att leva på marginalen och inte känna sig behövda. I undersökningarna pekas det på bidragsberoende, till vilket felaktigt räknas a-kassa och sjukpenning, som en avgörande livsförkortande faktor.
Med det följer en tendens att lägga skulden för ohälsa och för tidig död på människorna själva. Sök dig bort och skaffa dig ett jobb. Det har många också gjort. Ensamma eller tillsammans med sin familj, har de lämnat hembygd, släkt och vänner. Så många att Norrbotten med flera skogslän dränerats på sin unga befolkning.

Arbetslöshet och bidragsberoende är ändå inte hela sanningen bakom sjukdom och kortare liv. Det är även arbetets art. Fysiskt tungt arbete och därtill mentalt påfrestande, bränner också ljuset i båda ändar. Kvinnorna som arbetar inom vård, omsorg och skola har fått och får betala kraftiga neddragningar med sin hälsa.
Gruvarbetarna i Malmfälten löper större risk att dö i hjärtinfarkt, visar en doktorsavhandling som läggs fram på fredag vid Umeå universitet. Det är de vibrerande maskinerna som stör hjärtfrekvensen och orsakar hjärt- och kärlsjukdomar. Och det är de yngre, de under 60 år, som far mest illa av att stå och jobba med de skakande maskinerna.

Norrbotten med sina rika naturtillgångar borde vara ett rikt län med en välmående befolkning. Istället bär länet på de typiska dragen för regioner som exploaterats på sina rika naturtillgångar. Skogen, malmen och vattenkraften har gett och ger arbetstillfällen, men vinsterna har investerats, och gör det fortsatt, framför allt i södra Sverige och även utomlands.
Norrbotten är i stort behov av en mer varierad arbetsmarknad, humanare arbetsvillkor och rejäl satsning på förebyggande hälsovård, istället för nedläggning av "livsstilsmottagningen" som nu sker vid Furunäsets vårdcentral. När landstinget ska spara stryks det minst akuta. Riksdag och regering måste anslå både riktlinjer och pengar om allt tal om vikten att motverka ohälsa ska bli trovärdigt.
Sverige i allmänhet och Norrbotten i synnerhet har inte råd med att människor insjuknar och går bort i förtid.
Läs mer om