Det svenska löftet är förpliktigande

PARTILEDARDEBATTEN Vid den första partiledardebatten efter valet talade statsminister Stefan Löfven (S) mycket om ”det svenska löftet”. Ett löfte som ska vara huvudparagrafen i samhällskontraktet. Men detta förpliktigar.

Statsminister Stefan Löfven lanserade under partiledardebatten det han kallade för "Det svenska löftet".

Statsminister Stefan Löfven lanserade under partiledardebatten det han kallade för "Det svenska löftet".

Foto: JESSICA GOW / TT

Piteå2014-10-09 00:10
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När den första partiledardebatten efter riksdagsvalet igår gick av stapeln låg inte det inledande fokuset på den nyvalda statsministern Stefan Löfven utan på den avgående moderatledaren Fredrik Reinfeldt som avtackades under sedvanliga hedersbetygelser. Under sitt anförande i debatten riktade Fredrik Reinfeldt uppmaningen till de politiker som fortsätter att se till att Sverige inte blir ett vi och ett dom utan bara ett vi. Detta var Reinfeldts sista inhopp i riksdagsdebatten, och han deltog sedan inte i själva debatten.

Efter avtackningen av Reinfeldt så äntrade Stefan Löfven talarstolen i sin allra första partiledardebatt någonsin. Statsministern poängterade om igen att den nya regeringen är en samarbetsregering som söker samverkan över blockgränserna. Sedan övergick Stefan Löfven till huvudtemat för sitt inlägg. Den nya grunden för det svenska samhällskontraktet, ”Det svenska löftet”. Stefan Löfven konstaterade: ”Det svenska löftet kan jämföras med den amerikanska drömmen. Men medan den amerikanska drömmen sällan blir verklighet ska det svenska löftet infrias. Det kan bara säkras om alla är med och bidrar med sin kunskap och sitt engagemang. Jag söker inte konflikt inför det här målet, jag söker samarbete.”

Grunden för S/MP-regeringen är således en politik som tydligt tar sin utgångspunkt i att kunskap, trygghet och jämlikhet ska vara grundstenarna i det svenska samhällsbygget. Detta ligger helt i linje med vad Stefan Löfven slog fast redan i regeringsförklaringen. I denna kan man nämligen läsa: ”Nu krävs samling och ett gemensamt ansvar. Nu krävs framtidsreformer som moderniserar Sverige. Vårt land ska vara en ledande och inspirerande kraft i världen. Där vi sluter klyftor och förverkligar de löften om frihet vi ställt ut till våra barn. Där vi investerar gemensamt i människor och miljö, i kunskap och konkurrenskraft, i trygghet i nuet och hopp inför framtiden.

Det är denna regerings fasta vilja att Sverige ska vara en global förebild, i vår utveckling, vår jämlikhet och vårt ledarskap i klimatomställningen. Ett land som kännetecknas av människors lika värde, självförtroende, solidaritet och tron på att framtiden går att förändra.”

Stefan Löfven lyfte sedan fram hur fler ska kunna komma i arbete i vårt land. Det svenska löftet förpliktigar. Nu måste Stefan Löfven och hans regering verkligen se till att löftet infrias. Det kräver det svenska folket. Han beskrev vidare de viktigaste dragen i regeringens politik. Detta mötte naturligtvis kritik från borgerligt håll. Centerpartiets partiledare Annie Lööf konstaterade bland annat: ”Stefan Löfven försöker bli världsmästare på att hitta på nya ord för gamla lösningar. Det doftar planekonomi och östeuropeisk 80-talspolitik” . Naturligtvis måste Lööf rikta kritik mot den nya regeringen. Allt annat vore konstigt. Men det är långt ifrån någon öststatsdoftande åttiotalspolitik eller planpolitik som regeringen avser föra. Det är en framtidssyftande politik som bygger på ett förbättrat innovationsklimat, en kunskapssatsning så att Sverige ska kunna behålla sin frontposition vad gäller forskning och teknisk utveckling. Annie Lööfs Centerparti och de övriga partierna har alla möjligheter att påverka inriktningen på regeringens politik om man bara tar emot den samarbetshand som sträckts ut från Stefan Löfvens sida. Men Annie Lööf verkar hellre agera recensent än att vara med och påverka spelupplägget i matchen.

Läs mer om