Det riktiga utanförskapet
UTANFÖR. Det finns ett utanförskap och det är på allvar. Ett utanförskap där människor hamnar som inte längre omfamnas av de skattefinansierade sociala trygghetsförsäkringarna. Dit är tiotusentals människor på väg. Däribland långtidssjukskrivna kommunanställda i Piteå.
Det är framför allt kvinnorna som slits ut och måste lämna sina jobb. Istället för ett nytt, köps de ut för en billig penning och lämnas att söka jobb på en arbetsmarknad där stenhård utsortering råder. (Arkivbild)
Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Förutom Piteå har även Eskilstuna, Falun och Gotland praktiserat modellen och "jag befarar att det kommer att ske en lavinartad ökning", säger Kommunals ordförande Ylva Thörn i en kommentar till TT. Hon, liksom lokala fackliga företrädare, är starkt kritisk till hur kommuner och landsting beter sig mot anställda som inte längre kan fullgöra sitt jobb. "Det är en allvarligt oroande trend och en cynisk hantering av människorna och medarbetarna".
"Erbjudande" låter flott, men är mer av sorten "ett erbjudande du inte kan tacka nej till". Alternativet är ännu sämre. Uppsägning av personliga skäl. Ändå uppmanar Ylva Thörn sina medlemmar att nobba erbjudandet om avgångs-
vederlag kopplat till egen uppsägning av sin anställning. Den som är sjuk är i underläge. Det är de fackliga organisationerna som ska sköta överläggningar och förhandlingar, framhåller Kommunals ordförande. Frågan är vad facket har att sätta mot?
De sjukskrivna orkar inte med sitt gamla jobb och kommunen säger sig inte ha några andra jobb att erbjuda som passar de sjukskrivnas arbetsförmåga och kompetens. Är det verkligen så? Har Piteå kommun uttömt alla möjligheter att omplacera de sjukskrivna, eller satt "frivillig uppsägning" i system, för att det är enklast. I Piteå har socialdemokraterna politisk majoritet och skulle kunna ge ännu ett exempel på humanare personalpolitik.
Hur många av dem som tar avgångsvederlaget och går eller sägs upp av personliga skäl kommer att hitta ett jobb? Hur många riskerar att bli utförsäkrade? Hur många måste söka sin försörjning hos sina forna arbetsgivares socialtjänst?
På arbetsmarknaden råder stenhård utsortering. Arbetsgivaren ska ha personer med rätt kompetens och förmåga att gå för fullt. Långtidsarbetslösa har väldigt svårt att komma ifråga, men allra längst ner, långt, långt under femtiplussare och utom-europeiska invandrare, återfinns de långtidssjukskrivna. Deras chanser på arbetsmarknaden är, minst sagt, små. Alliansregeringens medicin, piska för den arbetssökande och morot för arbetsgivaren, fungerar inte.
Att tro att landsting, kommuner och privata arbetsgivare med omedelbar verkan ska ordna nya jobb som passar dem som inte längre klarar sitt gamla, är att tro världen om alltför gott. Även om det är slimmade arbetsplatser som är huvudorsaken till skador och sjukdom. Däremot ska de hjälpa till och i förebyggande syfte måste villkoren i arbetslivet bli bättre. Tidningen Du & Jobbet har gjort en undersökning till vägledning och det här ligger i topp: Lugnare arbetstempo, fler varierande arbetsuppgifter, kortare arbetstid och bättre arbetsorganisation.
Men det måste också finnas en permanent andra arbetsmarknad för dem som inte får ett ordinarie jobb eller måste lämna det dom har. Det är samhällets skyldighet mot medborgarna. Och det brådskar.
Bild: Kvinnor som jobbar inom omsorgen eller i storkök.
Bildtext:
Det är framför allt kvinnorna som slits ut och måste lämna sina jobb. Istället för ett nytt, köps de ut för en billig penning och lämnas att söka jobb på en arbetsmarknad där stenhård utsortering råder.