Det otrygga rättssamhället

Piteå2008-08-07 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Otryggheten tar sig olika ansikten. I sommar-Sverige stänger polisen.
Även poliser måste ha semester, men brottsligheten tar aldrig semester. Ofta ökar bostadsinbrotten under sommartid.
Påfrestningarna på den enskilde polisen är i dag stora. Hot och våld ar blivit allt vanligare. Då behöver man självklart koppla bort jobbet och ladda batterierna,men det innebär inte att polisverksamheten ska behöva gå på lågfart. Något som folk i glesbygd upplever.
För att klara sommarsemestrarna tvingas polismyndigheten stänga vissa av sina lokalkontor, vilket slår olika i landet. Vårt län tillhör de hårdast drabbade. Något som leder till att människor känner större otrygghet. På sikt kommer den här bilden förhoppningsvis att förändras.

Just nu utbildas fler poliser än någonsin tidigare. Men tills de nya poliserna finns tillgängliga kommer också bemanningsproblemen att finnas kvar.
Oroande i sammanhanget är att i samma takt som nya poliser utbildas så lämnar nästan lika många poliser yrket. Dels på grund av pensioneringar, fyrtiotalistgenerationen är på väg ut, dels beroende på att många poliser attraheras av bättre tryggare jobb i andra samhällssektorer.
Otryggheten i vårt samhälle tar sig också andra uttryck. När ett brott begås borde det vara en självklarhet att den som har sett och noterat vad som inträffat också anmäler till polisen och i ett senare skede ställer upp som vittne vid en kommande rättegång.

Förr var det ytterst ovanligt att vittnen vägrade att ställa upp. Det upplevdes som en samhällelig och moralisk plikt att gå till polisen med
sina uppgifter och att infinna sig vid en rättegång. I dag är bilden annorlunda.
Under de senaste tio åren har antalet människor som vägrar att vittna mer än fyrdubblats. Antalet domar för övergrepp i rättssak har tiodubblats under samma tidsperiod. En oroväckande utveckling och ett ökande problem i ett rättssamhälle.
Orsakerna till denna utveckling är säkert flera. Från polis-och åklagarmyndigheten tror man att en stor del av denna vägran bottnar i att allt fler vittnen och målsägare hotas om de framträder i en rättegång.

Hoten drabbar inte bara ett vittne utan det nya och skrämmande är att det blivit allt vanligare att en misstänkt inte drar sig för att hota ett vittnes anhöriga. Det har gjort att rädslan att vittna även vid ringa brott blivit större.
Självfallet kan inte samhället tolerera att vittnen tystas och misstänkta brottslingar därmed släpps fria i brist på bevis.
Ett vittne eller målsägare som berättat en sak vid polisförhöret kan i den senare rättegången ta tillbaka allt eller helt ha "glömt" de tidigare uppgifter som lämnats. Man har plötsligt ingenting hört och ingenting sett. Skrämda till tystnad.

Det är absolut viktigt att samhället reagerar med skärpa. När allt fler inte längre vågar ställa upp som vittnen vid rättegångar håller något på att gå allvarligt snett. När polisen inte har tid med vardagsbrotten undergrävs människors förtroende för rättssamhället.