Det moderata särintresset
ALMEDALEN I gårdagens tal i Almedalen försökte Fredrik Reinfeldt framstå som landsfader och statsbärare med tal om måttfullhet och bärare av allmänintresset. Detta är en balansakt på slak lina. Gränsen mellan trovärdighet och risken att framstå som patetisk är hårfin. Chansen finns att väljarna genomskådar Reinfeldt och inser att Moderaterna av i dag företräder samma intressen som Moderaterna av i går. Det vore inte helt fel.
Fredrik Reinfeldt försöker med sitt tal om att vara bärare av allmänintresset framstå som en statsministerkandidat för alla svenskar. Politik handlar om att skilda partierna företräder olika politiska idéer, och därmed per definition är företrädare för olika särintressen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Frågan är också hur Medelsvensson kommer att uppfatta Moderaternas försök att framställa sig som det enda parti som företräder allmänintresset i Sverige och ett parti för alla. I intervjuer har Fredrik Reinfeldt försökt få det att framstå som om Moderaterna nu ska överta det vakuum som Socialdemokraterna lämnat efter sig när man nu övergått till att företräda särintressen i svensk politik. Här försöker Reinfeldt med årets stora bluff. Socialdemokraterna har aldrig varit ett parti som utgett sig att företräda någon form av allmänintresset.
Tvärtemot har partiet alltid varit tydligt med att man företräder de svaga gentemot de starka i vårt samhälle. Att partiet kämpar för att utjämna klassklyftor och motverka sociala orättvisor i vårt samhälle. Fredrik Reinfeldt har med sin politik med all tydlighet visat att detta inte är ett allmänintresse.
Moderaterna företräder särintressen som vill något helt annat. Såväl Socialdemokrater som Moderater företräder således särintressen inom svensk politik, precis som det ska vara. Att sedan Socialdemokraterna under mycket lång tid har fått ett starkt stöd för sina idéer innebär inte att dessa omvandlats till allmänintresse. Att framställa det som så är bara ytterligare ett försök att blanda bort korten och minska det mentala motståndet hos de breda grupper att rösta moderat.
Det andra stora huvudnumret i Fredrik Reinfeldts tal var att det inte kommer att bli några skattesänkningar under år 2011. Vad gäller politiken i övrigt och skattepolitiken efter år 2011 fanns inga som helst besked kring i Reinfeldts tal. Det var ett tal som saknade framtidsvisionerna från 2006 när alliansen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet, ur väljarperspektiv, kändes nya och fräscha trots att de i grund och botten företrädde samma borgerliga politik som de alltid gjort. Reinfeldts tal version 2010 fokuserade mer på vad oppositionen vill göra än på vad man själv ville göra. Detta bottnar nog i den avsaknad av framåtsyftande politik som präglar Moderaterna och dess supportpartier i dagsläget. Man hänvisar hela tiden till det valmanifest som ska komma i augusti. Fram till dess kommer nog Reinfeldt fortsätta att slå sig för bröstet och tala om föregångslandet Sverige. Det land där sjuka kastas ut ur socialförsäkringssystemet och arbetslösa ungdomar utestängs från arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Grupper som uppenbarligen inte är en del av det moderata allmänintresset. Undrar om de känner att Moderaterna och "landsfader" Reinfeldt företräder även dem.