I PT 8 september skrev jag om den omfattande kritiken mot de nya tongångarna i filmpolitiken. Kulturdepartementets skrivelse har fått kritik för att vara storstadsorienterad, centralistisk och för att bortse från det rika filmliv som finns runtom i Sverige.
Det var också bakgrunden till att S-riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli, Luleå, bjöd in till filmpolitiskt seminarium i riksdagshuset i Stockholm 21 oktober.
Han ville lyfta fram det fina arbete som görs av Filmpool Nord och andra regionala aktörer. De har skapat en kreativ och välkomnande miljö dit allt fler filmskapare nu söker sig.
”Merparten av svensk film spelas i dag in i Skåne, Norrbotten och Västra Götaland”, framhöll helt riktigt Lundh Sammeli.
I Dagens Nyheter kan vi även läsa om ”filmboomen i norra Sverige”.
Den 4 september berättade DN om högaktuella filmer som ”Så ock på jorden”, ”Flocken”, ”Glada sånger från Missenträsk” samt tv-inspelningarna av ”Midnattssol” och Åsa Larssons deckare, som alla har Norrbotten gemensamt.
Allt kretsar inte längre kring Stockholm. Det bubblar av kreativt filmskapande utanför 08-området.
Filmpool Nord, Film Väst och Film i Skåne har medverkat till en regionalisering av svensk tv- och filmproduktion.
Det är en utveckling som har kulturpolitiska värden men också betyder att fler delar av landet synliggörs och kommer till tals.
Nu verkar dess bättre opinionsbildningen från Norrbotten, Skåne och Västra Götaland ha gett resultat.
Kulturdepartementet har börjat lyssna på kritiken. 8 december ska de regionala filmaktörerna träffa Kulturdepartementet för att formulera gemensamma målsättningar, vilket är ett steg i rätt riktning.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) kan inte bortse från den regionala faktorn när hon formar den nya filmpolitiken.
Som Filmpool Nord skriver i ett remissvar: ”En fullödig och offensiv filmpolitik måste inkludera visioner och mål om samverkan mellan alla politiska nivåer.”
Det som görs i regionerna och kommunerna måste helt enkelt betraktas som en central del av den nationella filmpolitiken.
Men det räcker inte med att träffa de regionala företrädarna. Kulturministern har även en del annat att fundera på.
I en debattartikel i Aftonbladet 2 oktober meddelade allianspartierna att de lämnar de filmpolitiska samtalen med regeringen.
Det gör att det parlamentariska stödet för Bah Kuhnkes tänkta filmreform framstår som högst osäkert.
Till exempel är allianspartierna med rätta kritiska mot propåerna om att höja momsen på biobiljetter från 6 till 25 procent.
En sådan förändring skulle vara mycket svår att förklara och försvara för den S-ledda regeringen.
Varför ska bred folklig kultur som bio och dansbandsmusik ha 25-procentig moms samtidigt som momsen på böcker, opera eller teaterbiljetter ligger på 6 procent?
Slutsatsen är klar. Alice Bah Kuhnke måste göra ett omtag. Dra tillbaka momsförslaget!
En filmreform ska upplevas som något positivt. Det är oklokt att lägga förslag som saknar parlamentariskt stöd och kan uppfattas som ett slag mot biobesökarna.
Det är dags att upprätta ett konstruktivt samtals- och samarbetsklimat mellan regerings- och allianspartierna även om filmpolitiken.