Det kan gå åt skogen för den nya majoriteten i Piteå

Igår uppgav Moderatledaren Ulf Kristersson att det inte kommer att gå att bilda en alliansregering, i och med att SD vill ha inflytande om de förväntas stödja en sådan konstellation, och Centerpartiet och Liberalerna meddelat att de inte vill delta i en regering som ger SD inflytande.

"Det var på tiden" sa Helena Stenberg (S) om de avslutade förhandlingarna inför bildandet av ny majoritet för Piteå Kommun.

"Det var på tiden" sa Helena Stenberg (S) om de avslutade förhandlingarna inför bildandet av ny majoritet för Piteå Kommun.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2018-10-15 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tur man satt ner när det beskedet kom. Det här har ju varit Ulf Kristerssons förutsättningar sedan valdagen, ändå ter sig media-Sverige chockade och moderater förtvivlade. Nåväl, under dagen väntar ytterligare samtal mellan partiledarna och talmannen, och processen fortgår.En mer intressant nyhet kom i fredags, då Piteå-Tidningen kunde rapportera att majoriteten i Piteå Kommun är klar. Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ledde till en överenskommelse som alla partier meddelade att de var nöjda med.

Socialdemokraternas kommunalråd Helena Stenberg tyckte att “det var på tiden” vilket är förståeligt med tanke på det ändå lite oklara läget valresultatet gav. Sossarna backade med nästan sju procentenheter, vilket gjorde läget lite osäkert.

Men nu är det alltså klart att majoriteten kommer bestå av S, V och MP. En majoritet är ju dock bara en majoritet så länge de som ingår i den är överens. Nyckeln är att bygga ett starkt lag, och om det misslyckas kan det gå åt skogen. Här kommer en liten prognos för hur det skulle kunna gå för Piteå Kommuns nya rödgröna styre:

Miljöpartiet, som trots att de halverade sitt väljarstöd i valet, får hybris för att deras enda mandat i fullmäktige är vad som säkrar majoriteten. MP kräver därmed mycket större inflytande än vad som egentligen är rimligt sett till valresultat.Vänsterpartiet, som ökade pyttelite i valet, ser sina framgångar som ett tecken på att väljarna gillar dem bättre än sossarna, och påpekar sin ökning och sossarnas minskning vid varje givet tillfälle. Detta trots att V har 6 mandat i fullmäktige och S har 19.

Det hela retar sedan gallfeber på S som är vana att vara störst och inte behöva kompromissa så mycket, varpå sossarna börjar med översittarfasoner och samarbetet slutligen spricker. Detta är alltså vad som kan hända, om inte alla redan från start fokuserar på att bygga det nya laget starkt.

En relation kan inte vara jämställd i en politisk majoritet, för de som ingår i den har mer och mindre mandat. Att poster fördelas proportionellt är grundläggande, men det handlar också om att de mindre partier måste förstå att bara för att man behövs rent matematiskt så är orimliga krav inte något som någon relation mår gott av.

S måste å andra sidan visa att man faktiskt vill ingå i ett lag, vilket kan vara svårt när man historiskt sett kunnat flyga solo i majoritet, och just nu slickar sina sår efter tappet på sju procentenheter. Men Socialdemokraternas styrka är ju också just att bygga starka lag, eftersom man har sådan föreningsvana och är ett så stort parti att kompromisser är vanliga även inom det egna partiet.

Det kommer gå bra. Både för den nya majoriteten och för kommunen. Det är ett starkt lag, med stort stöd hos väljarna, som nu tar makten i Piteå. Men det förutsätter som sagt en god samarbetsvilja från samtliga.

Läs mer om