Det handlar om jobben

ARBETSLÖSHETEN Omkring var elfte svensk i arbetsför ålder saknar ett jobb att gå till. Omkring var fjärde ungdom står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Valets viktigaste fråga är hur dessa ska få jobb. Men hur ska de nya jobben skapas? Alliansens svarar med fortsatta skattesänkningar, trots att vi i dag ser facit över denna politik.

Yvonne Marklund och Sara Öjbrant vågar satsa på småföretagande i Arjeplog och öppnar glashytta. Det är hos småföretag som detta en stor del av de nya jobben kan växa fram.

Yvonne Marklund och Sara Öjbrant vågar satsa på småföretagande i Arjeplog och öppnar glashytta. Det är hos småföretag som detta en stor del av de nya jobben kan växa fram.

Foto: Sofie Abrahamsson

Piteå2010-08-31 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I de moderata valfilmer som publicerats på nätet står jobben i fokus. Man ser människor på väg att avsluta veckans arbete och människor som på olika sätt förbereder sig inför veckoslutet. Det är människor bärande på systemkassar, människor som handlar till fredagsmysets tacos och tjejer som sminkar sig på en toalett. Budskapet är kortfattat. "Helg. Bara en av många anledningar till varför fler ska ha ett jobb.". I en annan av filmerna ser vi människor som flörtar på jobbet. Det är blickar, beröring och kyssar. Budskapet är lika kort här. "Kärlek på jobbet. Bara en av många anledningar till varför fler ska ha ett jobb." I den tredje närmar man sig ändå någon form av seriöst budskap. Det är människor som är stolta över vad de uträttar på sina arbeten. Det kan man se på kroppsspråk och ögon. Budskapet i denna är: "Självkänsla. Bara en av många anledningar till varför fler ska ha ett jobb." Helg, kärlek och självkänsla. Bara några av anledningarna att fler ska ha arbete om man får tro på det moderata budskapet. Men inget om hur fler ska få jobb.

Var nionde arbetsför svensk saknar ett jobb som kan göra att de kan försörja sig själva och sin familj. Det handlar om självkänsla. Det har Moderaterna kommit på först nu. Men passiviteten fortsätter. Likaså har arbetslösheten bitit sig fast. Det är inte bra för de arbetslösas självkänsla. Inte heller är det bra för Sverige.
Var fjärde ungdom har inget jobb att gå till när de vaknar på morgonen. Jag tror inte att första tanken hos dessa är att man missar chansen till kärlek på jobbet. Inte heller är nog första tanken att vinsten med ett jobb är att man kan se fram mot den kommande helgen. Varje arbetslös ungdom kan nog rada upp andra anledningar till att det vore bra om fler kom i arbete. Att kunna betala för ett boende så man kan flytta hemifrån, att kunna bygga upp den arbetslivserfarenhet som man så desperat behöver, att få praktisera de kunskaper och färdigheter man fått genom att utbilda sig är bara några anledningar. Men vilken hjälp har alliansregeringen gett dessa ungdomar.

De rödgröna partierna prioriterar insatser för att bryta den arbetslöshet som bitit sig fast på svensk arbetsmarknad. Det handlar om att stärka individens möjligheter att komma in på arbetsmarknaden genom att skapa
100 000 nya jobb, praktikplatser och utbildningsplatser. Det handlar om att öppna dörrar till arbetslivet genom att se till att människor har rätt kompetens och också erfarenhet från arbetsmarknaden. Det är viktigare än sänkta ungdomslöner och otrygga anställningar.
S, V och MP vill också stimulera småföretagen genom sänkta arbetsgivaravgifter. På så sätt kommer fler jobb att skapas. En rödgrön regering är beredd att satsa sex miljarder kronor på detta.
Tack vare de rödgrönas fokus på en förbättrad välfärd för svenskarna genom ett tillskott till kommunerna på 12 miljarder kronor kan fler anställas i den gemensamma välfärdssektorn. Det är annat än de senaste årens neddragningar som skickat ut människor från arbetsmarknaden. Utöver detta satsar de rödgröna partierna på omfattande investeringar i bostäder, infrastruktur och klimatomställning. Detta ger jobb.

Visst är fler värda att få ett jobb. Det kommer fler att få med en rödgrön regering som inte passar i jobbfrågan. Synvillan måste rivas. Släggan håller du i handen den 19 september.
Läs mer om