Det blir könsneutrala äktenskap
HOMOÄKTENSKAP. Sex av sju riksdagspartier säger ja till en könsneutral äktenskapslagstiftning liksom 70 procent av svenska folket. I december räknar regeringen med att lägga en proposition om detta på riksdagens bord, men det finns ett problem; Göran Hägglund och kristdemokraterna, som motsätter sig en lagstiftning, där äktenskap mellan man och kvinna likställs med homoäktenskap.
Allt talar för att riksdagen senast i december röstar igenom en könsneutral äktenskapslagstiftning.
Foto: DERRICK CEYRAC
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Att frågan nu hettat till beror på att folkpartiets partistyrelse lagt fast hur partiet ska agera i de fortsatta regeringsförhandlingarna om könsneutrala äktenskap. Partiet tänker inte vika från sin uppfattning att den nya lagstiftningen ska implementeras. Allt medan Göran Hägglund fortfarande håller fast i halmstrået kompromiss.
Lägg därtill att s+mp+v tillsammans motionerat om att införa könsneutrala äktenskap. I riksdagen skulle motionen gå igenom, eftersom ett antal borgerliga ledamöter redan bestämt sig för en ny lag.
Den av regeringen tillsatte utredaren Hans Regner föreslog i våras i sin utredning "Äktenskap för par av samma kön" en könsneutral äktenskapslag.
Sedan dess har diskussionens vågor gått höga. Inom de flesta kristna samfund finns åsiktsskillnader. Några går helt emot könsneutrala äktenskap. Kyrkan är splittrad. Sannolikheten blir att en ny
äktenskapslagstiftning kommer att ta hänsyn till detta genom att präster själva får bestämma vem eller vilka de vill viga, men det rör sig om en minoritet. Ofta samma människor som varit emot kvinnliga präster, men den kommande propositionen öppnar för att par av samma kön kan invigas i äktenskapet av de präster som har en liberalare syn på äktenskapslagstiftningen.
I ett demokratiskt samhälle måste alla människor oavsett bakgrund, kön och sexuell läggning bemötas med respekt. Allt annat måste motarbetas.
Ingen människa ska diskrimineras. Vi är alla jämlika och all rätt att leva våra egna liv utifrån de förutsättningar vi själva valt.
Öppenheten och toleransen i vårt samhälle är tyvärr inte alltid vad den borde vara. Fortfarande är det heterosexuella förhållandet normen.
Det mesta i lagstiftning handlar om man och kvinna, inte om man och man eller kvinna och kvinna. I ett historiskt perspektiv inte förvånande, men samhällets syn har förändras, om än i långsam takt, och därmed även lagstiftningen. I dag lever många HBT-människor öppet, de ingår partnerskap, de vill som alla andra äkta varandra och skaffa barn.
Länge var homosexualitet ett tabu, något som man gömde undan. I dag är attityden annorlunda. Bi- och homosexuella betraktas efter lång kamp som en integrerad del i vårt samhälle. I alla fall av de flesta av oss.
Att det finns mörkare sidor med bigotteri och homofobi kring de homosexuellas ställning i samhället är inget nytt. Intoleransen gör att man inte accepterar att människor av samma kön vill ingå äktenskap, eller att de av hela sitt hjärta önskar skaffa egna barn.
I samma takt som den allmänna synen på homosexualitet liberaliseras finns det självfallet all anledning för samhället att anpassa lagstiftningen till den nya verkligheten. Man får aldrig vika ner sig för bigotteriets hot och förbannelser.
Ingen ska behandlas som andra klassens medborgare på grund av sexuell läggning. Göran Hägglund och hans parti står ensam. I alla fall i riksdagen.