Det är tuffare tag

Piteå2009-03-20 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Att sänka ohälsotalen har blivit ett mantra för högeralliansen. Miljardbelopp kan sparas till statskassan. Men på vägen kommer allt fler människor i kläm. Försäkringskassorna har skärpt kraven på de sjukskrivna samtidigt som det tar allt längre tid för de sjukskrivna att få sin ersättning.

Det rakaste sättet att sänka ohälsotalen vore istället att ställa högre krav på arbetsgivarna. Inte att jaga enskilda människor med ohälsa. För att långtidssjuka ska komma tillbaka till arbetslivet krävs aktiva rehabiliteringsinsatser. Här har företagen ett tungt ansvar, men det är trögt i portgången. Alliansregeringen har lovat åtgärder, men hittills har de uteblivit. Företagen går fria medan den enskilde får bära hela ansvaret.

I detta sammanhang måste man ifrågasätta den roll som Försäkringskassan börjat spela, där attityden till de sjukskrivna skruvats åt. I sin iver att uppfylla kraven från regeringen är det allt fler som nekas sjukersättning. Något som inte bara fått läkare att reagera utan också en rad fackliga avdelningar runt om i landet.
Medlemmar som är sjuka, och som har läkarintyg, nekas sjukpenning. Ett trygghetssystem som inte ger trygghet när det behövs är självfallet inte tillförlitligt.

Dessutom är det så att många långtidssjuka erbjuds så kallad sjuk-och aktivitetsersättning istället för sjukpenning. Då går man från en hygglig ersättning till den lägre sjukersättningen. Denna åtgärd drabbar den som varit arbetsoförmögen helt eller delvis under minst ett år.
Då får man i genomsnitt endast 64 procent av den tidigare lönen i ersättning. Dessutom försvinner man ur Försäkringskassans statistik. Bra för räknenissarna som snabbt vill få ner ohälsotalen, men knappast för individen.

Av sjukstatistiken framgår med all tydlighet att det är en övervikt av medelålders kvinnor i låglönejobb som är långtidssjuka, där utmattningssyndrom är vanligt.
Huvudorsaken till de många långtidssjukskrivningarna och det ökande antalet förtidspensioneringar kan vi finna i att sjukdomar i skelett och rörelseorgan ökat i allt snabbare takt. Arbetsmiljön har blivit tuffare. Arbetsorganisationerna mer slimmade. Stress och jäkt på arbetsplatserna har ökat. I slutändan är det människor som drabbas.

För att få människor i jobb krävs förbättrad rehabilitering, och att de anställda får ett större inflytande över sina arbetsplatser. Än mindre konstruktivt är de välkända tankegångar som den borgerliga högeralliansen står för. Från det hållet handlar det mer om "missbruket av de gemensamma trygghetssystemen" än om konstruktiva förslag som stödjer dem som är sjukskrivna. Sedan är det en helt annan sak att de som utnyttjar systemet genom att bluffa självklart måste avslöjas.

Det är knappast så att människor blir utbrända och långtidssjukskrivna för att de tycker det är roligt, men de som har en klockarkärlek till de enkla lösningarna logik är tydligen saliga i den tron.
När ett så grundläggande trygghetssystem som sjukförsäkringen handläggs på ett mindre förtroendeingivande sätt urholkas människors förtroende.


Läs mer om