Den stora oredans tid

Rekord. Kajsa Bergqvist hoppade 2,08 i februari 2006. Detta världsrekord för inomhushopp står sig fortfarande.

Rekord. Kajsa Bergqvist hoppade 2,08 i februari 2006. Detta världsrekord för inomhushopp står sig fortfarande.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Piteå2017-08-19 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Från olika städer kom budskap om nya världsrekord av Sarah Sjöström. Hon är helt fantastisk.

Samtidigt pågick friidrotts-VM i London. I damernas höjd vann ryskan Marija Lasitskene på 2,03.

Stefka Kostadinova innehar världsrekordet för hopp utomhus. Vid VM i Rom år 1987 tog hon sig över 2,09 och vann guld. Inomhusrekordet på 2,08 daterar sig från 4 februari 2006 och det är Kajsa Bergqvist som har det gällande rekordet. Av de fem bästa utomhushoppen genom tiderna genomfördes fyra under 1980-talet.

I simning slaktas rekorden på löpande band.

I höjdhopp för kvinnor är världsrekordet utomhus trettio år.

Vad det finns förklaring till stagnationen då det gäller höjdhopp (både kvinnor och män) låter jag vara osagt.

Jag tror inte att något av Sarah Sjöströms rekord står sig i trettio år.

Friidrotts-VM i London, ja. Synd att de fina tävlingarna sändes i TV4, med ideliga reklamavbrott vilket stör helhetsupplevelsen.

I måndags lämnade Kristdemokraterna försvarsförhandlingarna.

I tisdags uppträdde de fyra borgerliga partiledarna gemensamt och sa att misstroendet mot försvarsminister Hultqvist kvarstår.

I onsdags kunde denne Hultqvist presentera en försvarsuppgörelse mellan regeringspartierna, Moderaterna och Centerpartiet.

I torsdags var frågan om förtroendet för försvarsministern åter på tapeten i två riksdagsutskott.

Det är inget entydigt besked från de borgerliga. Och den stora frågan är vad vi får för försvarspolitik med Alliansen vid makten. Liberalerna vill tokhöja anslagen, KD är inne på samma linje, de två andra partierna i Alliansen har gjort upp med regeringen. Man kan inte utläsa någon borgerlig linje. Moderaten Mikael Odenberg var försvarsminister i den regering som tillträdde 2006. Han avgick efter ett år efter interna motsättningar i regeringen. Blir det regimskifte 2018 kan det bli ungefär samma visa, detta i en tid när det är väsentligt att stå enade. Den borgerliga splittringen om försvaret är oroande.

Men Hultqvist kan räkna med att 243 av riksdagens 349 ledamöter kommer att rösta ja till försvarsförslaget. Att ministern i det kaos som råder lyckas skapa denna breda majoritet är imponerande.

Hur skulle Donald Trump ha kommenterat kristallnatten? Skulle han entydigt ha fördömt angreppen mot synagogor och judiska butiker eller talat om att det fanns två sidor och att det fanns bra människor i båda lägren?

Trump föddes åtta år efter kristallnatten så vi får aldrig något svar på frågan.

En före detta ledare för organisationen Ku Klux Klan, har berömt Trump för hans ställningstagande, att skylla på båda parter efter det som hände i Charlottesville. Trumps ovilja att ryta i mot vitmaktrörelsen bottnar säkert i att han har ett stabilt stöd i den gruppen. Men en del andra framträdande republikaner har markerat ett starkt avståndstagande från den inhemska nazistpöbeln.

"Jag har inte sett något så galet sedan Tyson bet Holyfield", twittrar programledaren Jimmy Kimmel om Trumps skuldfördelning.

Hoppas surströmmingen smakar!