Den rödgröna medvinden tilltar

MÄTNING. Den rödgröna oppositionens övertag över den borgerliga alliansregeringen ökar åter. Förklaringen är att regeringen inte längre bärs av finanskrisens positiva effekter. De som byggde på väljarnas tro och hopp. I skarpt läge håller regeringen inte måttet.

Den rödgröna alliansen ökar avståndet till den högerledda regeringen.

Den rödgröna alliansen ökar avståndet till den högerledda regeringen.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Piteå2009-02-16 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Finanskrisen fick Börsen på fall, men regeringen Reinfeldts aktier steg. I kristider sätter folket sitt hopp till sittande regering. Det är helt naturligt. Och varför skulle väljarna inte tro på regeringens förmåga? Regeringen, med finansminister Anders Borg (M) i spetsen, har fått beröm från både höger och vänster för sitt sätt att hantera finanskrisen.
Berömmet är förvånande. Vad har regeringen egentligen åstadkommit? Riksbanken har agerat och dramatiskt sänkt sin viktigaste styrränta, reporäntan, till historiskt låga två procent. Finansminister Anders Borg har stått bredvid och skällt på bankerna och krävt att de ska sänka boräntorna och uppmanat folk att pressa på.
Bankerna har följt Riksbanken, gäspat åt Anders Borg, hans gormande och hans nödhjälp på 50 miljarder kronor.
Kreditmarknaden tycks tämligen bottenfrusen. Företagens behov av att låna torde också ha dämpats rejält. Produktionen styrs av efterfrågan och när den minskar, minskar också drivkraften för att producera.

I senaste Sifo-undersökningen rycker de rödgröna, socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet, åter ifrån och ökar sin ledning över regeringspartierna till 7,1 procentenheter. I alla de senaste mätningarna har socialdemokraterna ökat något.
Såväl regeringens tillbakagång som socialdemokraternas uppgång förklaras av statsvetaren Sören Holmberg med att väljarna nu ser till de olika blockens förslag till lösningar på den ekonomiska krisen och med den stigande arbetslöshet.

Opinionsundersökningar ska tas för vad de är. Just opinionsundersökningar. Mätning efter mätning ger dock samma signal; väljarna är missnöjda med regeringspolitiken och önskar någonting annat. Varslen slår rekord och arbetslösheten stiger oroväckande snabbt.
Inom loppet av knappt två veckor har enbart Piteå-Tidningen haft nyheter om att flera hundra personer förlorar jobbet, merparten inom Piteå kommun. Med Lövholmssågen försvinner jobbet för 70-talet direkt berörda och ungefär lika många indirekt berörda. Betogmästarnas fabrik i Öjebyn säger upp halva styrkan, 45 personer, tio anställda får lämna Bottenvikens Stuveri och HT Svarv i Kalix har sökt sig i konkurs och varslat 75 anställda.
Här är det alltså minst 270 personer som förlorar jobbet. Man kan med fog anta att det handlar om lika många familjer och att det är familjens huvudförsörjare som går ut i arbetslöshet.

Svenskt Näringsliv och dess underorganisationer har en stående patentlösning; blir det bara lättare att säga upp folk så ska de minsann anställa fler. Att uppsägningar sker utan problem har vi sett hur många exempel på som helst de senaste månaderna och dessutom är Sverige ett lågprisland för företag som vill säga upp och lägga ned. Anledningen till det är a-kassan som anställda och arbetsgivare betalar till varje månad.
Den borgerliga alliansregeringen rivstartade med en genomgripande försämring av denna trygghetsförsäkring som ska bära över konjunktursvackor. Sveriges a-kassa må ha varit stark en gång, nu är den Nordens sämsta med flest karensdagar och en högsta ersättning på 14 960 kronor brutto. Halva lönen bort och därtill höjd skatt.
Är det konstigt då att sympatierna dalar. Den allians som är bäst på att fånga upp signalerna från väljarna lär vinna den sista opinionsundersökningen. Förhoppningsvis har de rödgröna parabolen uppe och mod att komma med ett slagkraftigt alternativ..
Bild på den rödgröna alliansen (s+v+mp).

Bildtext: Den rödgröna alliansen ökar avståndet till den högerledda regeringen.
Läs mer om