Den nyckfulla väljaropinionen
Mätningar. Snart är det bara tre veckor kvar till valet och socialdemokraterna åker berg-och-dalbana i väljaropinionen. När valrörelsen nu går in på upploppet ligger socialdemokraterna, med stödpartier, på siffror någonstans mellan 45 till 47 procent i opinionen. Högeralliansen har hamnat kring 49 procent. Fler mätningar kommer att följa och tätt på given. Var så säker.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Just nu passar alla nogsamt på varandra. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt vågar knappt säga något utan att först haft stenkoll på vad socialdemokraterna håller på med. Sedan lägger man sig så nära socialdemokraterna som möjligt. En absurd parodi som måste förundra väljarna.
Sedan frågar man sig vad nyttan är med dessa ideliga opinionsmätningar. De förvirrar mer än klargör. Ena veckan är högeralliansen i topp, en annan socialdemokrater med samarbetspartier. Vad ska folk tro? Jo, att ingen valseger kan tas ut i förskott. Om nu någon trott något annat.
Opinionsmätningarna bygger på ett urval, och ett urval som kan växla. Bortfallet är ofta stort. I de senaste mätningarna är det mer än en femtedel av de tillfrågade som inte svarar. Därmed ökar felmarginalen. Hur det egentligen står till där ute i verkligheten kan man bara gissa sig till, men med de kraftiga bortfall som samtliga opinionsmätningar uppvisar står mycket skrivit i stjärnorna.
I alla denna ovisshet gäller det för socialdemokraterna att vara tydliga, att ta fram det som är blockskiljande och de frågor som berör människor i deras vardag.
Som motbild till den borgerliga alliansens systemskiftespolitik bjuds traditionell socialdemokratisk politik; åt var och en efter behov, inte efter förmågan att själv kunna betala. Inte ett moderat systemskifte, som hittills så ivrigt applåderats av Maud Olofsson, Göran Hägglund och Lars Leijonborg, utan i stället socialdemokratisk rättvisepolitik.
Göran Persson är med all rätt, och trots vikande opinionssiffror, optimistisk inför valet. Partiets egna gallupundersökningar visar andra siffror än vad opinionsinstituten presenterat. Dåliga opinionssiffror kan dessutom fungera som braständare för valarbetare, som anstränger sig än mer för att just deras parti ska få framgång. I samma mån ger goda opinionssiffror självförtroende och råg i ryggen, men med tanke på osäkerheten i de siffror som presenteras kan det vara en farlig hållning.
I alla lägen gäller det därför att stå upp för sin politik för att övertyga och mobilisera. I dag är människor mer otåliga och mindre trogna. Att vila alltför länge på hanen kan därför straffa sig.
Under de närmaste veckorna kommer naturligtvis opinionsmätningarna att avlösa varandra i en aldrig sinande ström. Spekulationerna om valutgången kommer i många stycken att övertrumfa innehållet i den politik som partierna presenterar, men i slutändan är det ändå det politiska handlaget och det hårda valarbetet på gator, torg och arbetsplatser som fäller avgörandet den 17 september.
Ingen opinionsmätning är så viktig som den som sker på valdagen. Just nu är det fördel Reinfeldt med uppvaktning, men Göran Persson och socialdemokraterna har sedan gammalt ett tungt valmaskineri i ryggen. Det gäller att stå på ordentligt de sista veckorna.