Det var den gamla vanliga visan. Först som sist sänkta skatter och avgifter för företagen. Reformerade socialförsäkringar så att det lönar sig bättre att arbeta. Det vill säga sänkt ersättning från a-kassan och från sjuk- och föräldraförsäkringen. Högsta möjliga dagsersättning från a-kassan är, med dagens system, 680 kronor eller brutto 14 960 kronor i månaden. Och det är max. Urban Bäckström vill alltså, precis som den borgerliga alliansen, se ett låglöneproletariat där nettolöner på 10 000 kronor är stort.
De första 150 000 jobben ska fixas genom att sjukskrivna friskförklaras (det är något av Jesus över Urban Bäckström) och ges möjlighet att jobba och att sysselsättningen ökar för dem som är under 20 och över 65 år. Här ska ordnas jobb även för dem som är ålderspensionärer. Redan i dag har vi rätt att jobba kvar till fyllda 67, så det var väl onödigt generöst.
Sänkta företagsskatter ska kryddas med sänkt pris på arbetskraft. Det är väl då arbetsgivaravgiften ryker. Det vill säga premierna till sjuk- och föräldraförsäkringen, efterlevandepension och arbetsskadeförsäkring. Pengar som de anställda avstått i lön. Vem ska betala? Slopad medfinansiering av sjukersättningen och sänkta ingångslöner för ungdomar är andra jobbskapande förslag.
De två sistnämnda förslagen kan alltid diskuteras, men ungdomar brukar inte få särskilt hög lön när de kommer helt gröna. Medfinansieringen vid sjukdom kan ställa till problem för små företag, men många har också tjänat på systemet eftersom den lägre arbetsgivaravgiften gett mer än vad sjukersättningen kostat. Företag som satsat på de anställdas hälsa har också tjänat. Men visst finns det anledning att se över systemet och sätta stopp för extrema konsekvenser. Ett annat förslag som verkar intressant är det om effektivare arbetsförmedling.
Att arbetsgivarföreningen vill luckra upp lagarna på arbetsmarknaden är ingen nyhet, men den här gången tar man i extra. Arbetsgivarna vill "modernisera arbetsrätten", det vill säga kicka den tillbaka i tiden något århundrade. Tryggheten ska bestå i att anställda har möjlighet att hitta ett nytt jobb istället för rätten att behålla det gamla. Snyggt. Till detta kommer att fackets rätt att ta till konfliktvapnet för att hävda sina krav och rättigheter ska försvagas.
De flesta av jobben ska de arbetslösa skapa själva. Möjligen med hjälp av redan anställda. Arbetsgivarna räknar med att programmet ska dra igång 150 000 nya företag.
Urban Bäckström framhåller att Sverige i dag inte har fler jobb än i mitten av 1980-talet och att "vi är sämst på att skapa nya jobb". Där har han tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar med sig. Gyllenhammar har i en frän debattartikel pekat på företagarnas brist på skaparkraft och oförmåga att nyttja den svenska arbetskraftens höga kompetens. Om sänkta skatter och avgifter och försämrad arbetsrätt sa han ingenting.
Att antalet jobb inte är fler nu än under mitten av 1980-talet kan ju bero på att 200 000 blåstes bort förra gången borgarna fick chans att
regera Sverige. Så visst behövs det nya företag. I synnerhet företag med nya, förädlade produkter som gör Sverige konkurrenskraftigt också i framtiden. Det kräver entreprenörer, visionärer och skaparkraft. Inte otryggare anställda, lägre löner och minskad välfärd.