De politiska skilje-linjerna allt tydligare
DEBATT. Mona Sahlin var på gott debatthumör och tvingade Fredrik Reinfeldt på defensiven när de möttes i riksdagsårets första partiledardebatt. Självfallet är det viktigt att allt fler får jobb. Jobben bygger välfärden och visst ska det löna sig att arbeta. Det är alla överens om, men rättvisan då?
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Problemet för Fredriks Reinfeldt och högeralliansen är att förklara varför sämre a-kassa, sämre sjukförsäkring och försämrade pensioner skapar nya jobb. Ännu svårare att förklara är hur sänkt förmögenhetsskatt skapar sådana effekter att de som står längst från arbetsmarknaden äntligen får möjlighet till ett nytt arbete. Så sker bara inte. Istället har vi fått en Reinfeldt-effekt där utanförskapet och klassklyftorna ökar.
När konjunkturen vänder och arbetslösheten åter stiger står i dag mer än 350 000 människor utan a-kassa. Hur ska de klara sig i den värld som Reinfeldts nya arbetarparti bygger? Sedan visar det sig att 220 000 villaägare får höjd villaskatt med den nya allianspolitiken.
Nej, det är som Mona Sahlin betonade i partiledardebatten att det är den gamla vanliga moderata politiken vi ser. Bra är att vi fått tydliga skiljelinjer mellan de politiska blocken. För efter statsministern hakade Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund på med försvar för alliansens orättvisa politik.
Socialdemokraterna kan just nu glädja sig åt att ha en stabil väljaropinion kring 40 procent i ryggen. Det var ett antal år sedan något sådant kunde noteras. Under tiden har den moderatledda regeringen jobbat på med sitt systemskifte. Frihet från den gemensamma välfärden är vad som torgförs.
Istället bygger alliansen ett samhälle där den som har möjligheterna och de ekonomiska resurserna, alltid får fördelar före de många som har svårare att hävda sig.
Det blir de svaga som får betala kalaset med en sämre trygghet. Dessutom hoppas man på dynamiska effekter för att lösa resten. Dessa ska skapa alla de nya arbetstillfällen som gör att den en och en halv miljon människor, som enligt högeralliansens bedömning befinner sig i utanförskap också får en plats i samhället.
Alliansen kan tydligen inte tänka tanken att försämrad a-kassa, med högre egenavgifter, försämrad sjukförsäkring och försämrade förtidspensioner leder till att allt fler hamnar i utanförskap? Att människor inte får debet och kredit att gå ihop och att de utlovade nya välbetalda jobben uteblir.
Ja, bortsett från satsningen på det nya låglöneproletariat som ska fixa hushållstjänsterna hos de moderata hushållen i norra Storstockholm. Enligt en Sifo-mätning betackar sig åtta av tio tillfrågade för dessa tjänster.
Partiledardebatten var klargörande. En gammaldags höger stod mot en modern socialdemokrati.