De otydliga skiljelinjerna
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Moderaternas alternativ kan verka attraktivt för den som är ung och stark. Sänkta bidrag för den som inte jobbar, och sänkt skatt för den som jobbar. Men det kan vara en politik som är attraktiv för den som är frisk och har jobb. Faktorer som vi inte rår över som enskilda. Därtill kommer lägre ersättningsnivåer oundvikligen att sätta press nedåt på lönerna också för den som har jobb.
Positivt för socialdemokraterna inför den 17 september är att de borgerliga partierna oftast knycker sympatisörer från varandra. De fungerar som kommunicerade kärl. Droppar det över från det ena partiet hamnar det hos det andra. Förändringarna mellan de politiska blocken är därför fortfarande marginella. På så sätt är väljaropinionen trots allt någorlunda stabil.
Människor litar fortfarande på socialdemokraterna både vad gäller den ekonomiska politiken, jobben och tryggheten. Ett förtroendekapital att förvalta. På den borgerliga kanten finns ännu inte mycket konkret att hämta på något av dessa områden. Trots allt allianssnack om motsatsen är de splittrade i mycket.
Ju tydligare alternativen i svensk politik är desto bättre. Likgiltigheten breder ut sig om nyanserna är försumbara eller alltför otydliga. Minst sagt oroande är därför att alla partier försöker samsas i politikens mittfält, där ingen till slut vågar sticka ut hakan. För att vinna ett val gäller det att vara tydlig och visa skiljelinjer.
På vägen mot detta mål möts vi av hinder, men hinder är till för att övervinnas, men vi möter också utmaningar, utmaningar som vi måste möta med allvar.
Vi behöver en bra sjukvård som är tillgänglig för alla. Vi behöver en skola som vi kan lita på och som ger våra barn och ungdomar en bra start i livet. Vi måste ha en äldreomsorg, där våra gamla känner trygghet och empati.
Och så jobb!
Det behövs trygga människor för att skapa hållbar tillväxt. Låter detta högtidligt, lite övermaga? Kanske, men vi kommer alla ner på jorden när vi ser problemen, som den ökande arbetslösheten och vad den innebär för många människor liksom de höga sjuktalen. Båda utgör en hämsko för tillväxt och därmed i sin förlängning för möjligheterna att skapa förutsättningarna för de nya jobb som så väl behövs.
Alltför många i Sverige är öppet arbetslösa just nu, eller befinner sig i så kallade arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Inte minst ungdomar, men arbetslöshetsstatistiken börjar visa allt bättre siffror.
I dag är det fler än på många år som kan få nya jobb. Det är den rätta vägen.