De äldre måste få värdig vård
ÄLDREOMSORGEN Det är många känslor som rusar genom huvudet när man ser programmet Uppdrag Granskning. Man blir helt klart berörd. Det handlar om förfäran, frustration och förtvivlan. En känsla av skam biter sig kvar när programmets slutvinjett tonar bort. Tårarna stiger i ögonen. Nu måste något hända. Kvaliteten i äldreomsorgen måste höjas.
Elisabeth Marklunds kamp för en bättre äldreomsorg i Piteå ger nu effekt. Peter Roslund gav vid en presskonferens i går torsdag besked om att senast vid årsskiftet ska den besparing som genomfördes inför 2010 vara återställd, och åtta nya tjänster utöver detta vara på plats som en kvalitetsförstärkning i äldreomsorgen,vilket jämfört med i dag innebär totalt femton nya tjänster.
Foto: Gunnar Westergren
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Hur vi tar hand om de allra mest utsatta i vårt samhälle är en värdemätare på välfärden i vårt samhälle. Det skrevs i gårdagens ledare, och är lika aktuellt i dag. Att lämna svårt demenssjuka människor, som inte kan larma eller kontakta personalen, ensamma på en avdelning är inte ett gott och värdigt omhändertagande. Det erkände kommunalrådet Peter Roslund i gårdagens reportage. Men det räcker inte med att reagera. Nu måste han och övriga politiker i Piteå agera också.
Samtidigt finns det andra bilder av äldreomsorgen i Piteå. En visades också i Uppdrag Granskning i går kväll i form av undersköterskan Elisabet Swills på avdelningen Viken på Öjagården. Det bemötande, den värme och den omtanke som hon visade de boende är en bild av äldreomsorgen. Den tio i topp-placering Piteå erhöll i PRO:s äldrebarometer är en annan. Alla dessa bilder är sanna och existerar parallellt med bilden av de dementa som lämnades ensamma nattetid.
Det var en märkbart tagen Peter Roslund som igår mötte pressen för att redogöra för hur kvaliteten i äldreomsorgen i Piteå ska kunna förbättras. Det åtgärder som Roslund tillsammans med den övriga politiska ledningen tagit fram är för det första att låta Socialstyrelsen genomföra en oberoende tillsyn av verksamheten, i första hand på Öjagården, för att få en objektiv bild av vad socialstyrelsen anser behöver göras. Man kommer också att föra dialog med Socialstyrelsen kring problematiken kring låsning av dörrar. Innan kommunen hann kontakta Socialstyrelsen i går
torsdag hann myndigheten själv meddela att de kommer till Piteå redan på onsdag i nästa vecka.
Steg två i åtgärdsplanen är att höja bemanningen inom äldreomsorgen. Denna process inleddes redan efter diskussionen föranledd av Elisabeth Marklunds medborgarförslag i fullmäktige i maj, och Socialnämnden beslutade före semestern, i full politisk enighet, att äska om personalförstärkningar för 7 miljoner kronor, vilket innebär 15 nya tjänster.
Detta borde Elisabeth Marklund ha fått veta. Feed-back är A och O i sådana här lägen. Det handlar om att få veta att man blivit hörd och lyssnad på.
Roslund meddelade att han ser att det i budgeten för år 2011 finns utrymme för att ge socialnämnden de pengar de begär för år 2011. I budgeten för 2010 fanns inte detta utrymme.
Redan nu i oktober kommer man att börja med de första nyanställningarna inom äldreomsorgen. Det handlar om att göra de personalförstärkningar som man nu ser kan rymmas inom ramen för nuvarande budget. Med de nya tjänster som budget 2011 kommer att medföra kommer den neddragning som gjordes för 2010 att ha återställts. Då gick man från en personaltäthet på 0,76 till 0,75, vilket motsvarade en neddragning på 6,7 tjänster.
Vid nästa års början kommer hela neddragningen att ha återställts och åtta nya tjänster utöver detta att ha tillskapats. Roslunds bedömning är att personaltätheten då kommer att uppgå till
cirka 0,77, vilket är det högsta under hans tid som kommunalråd.
Tredje steget i åtgärdsplanen är att fortsätta förstärkningarna inom äldreomsorgen för att på sikt nå upp till en personaltäthet på 0,8. En sådan förstärkning innebär ytterligare 15 nya tjänster på sikt.
Dessa förstärkningar är nödvändiga om kvaliteten i äldreomsorgen ska kunna höjas. Men det krav som framfördes i programmet om en bemanning med en nattsköterska per åtta boende ska tillskapas kommer man inte att kunna uppfylla, meddelar Peter Roslund. Detta skulle kräva ett resurstillskott på i storleksordningen fyrtio till femtio miljoner kronor, vilket skulle motsvara en skattehöjning på åttio till nittio öre här i Piteå. I ett nationellt perspektiv skulle en sådan nattbemanning kräva resurstillskott på cirka 10 miljarder kronor,
enligt Roslund.
I programmet verkade det som att socialnämnden skulle ha fått återlämna cirka a 43 miljoner kronor under senaste sju åren till annan verksamhet. Situationen är en helt annan. Under de senaste sju åren har socialnämnden gått med 25 miljoner kronor i underskott. Pengar som kommunfullmäktige fått skjuta till. Det har således inte gått pengar från socialnämndens verksamhetsområde till andra kommunala åtaganden som snöskottning, vägar, parker etcetera. Pengar som har varit avsatta för social verksamhet och omsorg har använts till just detta och inget annat.
De åtgärder som nu görs skulle ha behövts göras för länge sedan. Det kan ingen ifrågasätta när man ser hur vården fungerar inom delar av äldreomsorgen i Piteå. Det mest tragiska är att situationen i Piteå på inget sätt är unik. Välfärden och omsorgen om de utsatta i vårt samhälle behöver mer resurser på många håll i vårt land. Det har Uppdrag Gransknings program om Piteå satt fingret på. Det är bara att tacka Janne Josefsson, och Uppdrag Granskning, för den insatsen för våra äldre och våra dementa. Man får hoppas att det ger ekon på fler ställen än i Piteå. Här ageras det nu, visserligen alltför sent. Men bättre sent än aldrig, sägs det ju i ordspråket.