I morgon inleds Europamästerskapet i fotboll för kvinnor. Första matchen är mellan värdlandet Nederländerna och Norge. Sverige tar sig an guldfavoriterna Tyskland på måndag. Tala om elddop!
Totalt sänder SVT och TV4 53 timmar från mästerskapet. Den omfattningen bekräftar att damfotbollen inte längre är en udda sport som man inte behöver ta på så stort allvar. Många gubbar fick fel när de spådde att damfotbollen bara var en fluga som snart skulle flyga bort. År 2015 var 87 823 tjejer registrerade hos Svenska Fotbollförbundet. Det innebär att fotboll är en av de verkligt stora sporterna. Som jämförelse kan nämnas att 5 505 damspelare är registrerade hos Svenska Ishockeyförbundet.
Även jämfört med verksamheter utanför idrotten är damfotbollen stor. Det socialdemokratiska ungdomsförbundet har, enligt Wikipedia, 12 500 medlemmar. Men även om inställningen till damfotboll har ändrats, vilket bland andra elitspelaren Kosovare Asllani vittnar om, så skiljer det givetvis mycket. Inte minst då det gäller pengar. Paul Pogba, som spelat i Italien, har återvänt till Premier League i England.
Det talas om en övergångssumma på 1,2 miljarder kronor, vilket innebär att det är den dyraste värvningen i fotbollshistorien. Som jämförelse kan nämnas att Marta, flera gånger utsedd till den bästa kvinnliga fotbollsspelaren i världen, tjänade 168 000 kronor i månaden när hon spelade för Tyresö. Då var hon klart bäst avlönad i laget. Det är ett enormt steg upp till herreliten.
I vardagen är dock inte lägre löner och lägre övergångssummor det största problemet. I stället handlar det om träningstider, om tjejernas plats i verksamheten. Hur många har inte upplevt att Pojkar 16 fått gå före då det var trångt om tider på träningsplanen? Det är bara att hoppas att attitydförändringen fortsätter.
Viktigt är också att fotbollen inte bara handlar om mästerskap och fixstjärnor. Det handlar också om gemenskap och konsten att samarbeta, om att finna glädje i att lära sig slå en hörna och att hitta rätt med passningen.
När laget med 14-åringar skulle åka på träningsläger togs 15 spelare ut. De var 17 i laget. Vad gjorde de två som inte platsade? Givetvis la de av med fotbollen. Exemplet kan visa att utslagningsmekanismerna ibland träder i funktion väldigt tidigt. Är du inte bra nog får du inte följa med. Målet måste vara att kunna kombinera en elitsatsning med det som kallas sossefotboll, att alla ska vara delaktiga.
Om man kör alla spelare genom det vanliga sorteringsverket är risken stor att talanger som blommar ut sent aldrig får chansen. Många idrottare som nått eliten har vittnat om att de inte alls var duktiga när de var 15 eller 17. Kanske de också missat träningslägret om samma ledare verkat i deras klubb.
Nu är det bara att önska Hilda Carlén och Josefin Johansson från Piteå IF och alla andra i truppen lycka till i Nederländerna.